zondag 3 januari 2016

03-01-2016: Twitchen in de delta.

Fraters! Een prachtige verrassing bij Battenoord.
Vandaag stond in principe een dagje vogelen met Chris en Wiegert gepland, maar de voortekenen waren niet best. Chris moest afzeggen wegens andere verplichtingen en het weerbericht was slecht. Ik sprak met Wiegert af dat we vanmorgen om 8 uur zouden bekijken wat het weer precies ging doen en dat we dan een beslissing zouden nemen. Gelukkig bleek om 8 uur dat het droog was en dat het dat tot een uur of 4 vanmiddag zou blijven. Dus vertrokken we een uurtje later vanuit Leerdam om eens flink wat leuke soorten binnen te tikken voor de jaarlijst 2016.
Ons eerste doel was traditiegetrouw het mannetje Buffelkopeend dat nu al meer dan tien winters verblijft in de Gaatkensplas bij Barendrecht. Gelukkig werkte de fraaie vogel direct mee en dus was hij de eerste zeldzaamheid op de jaarlijst 2016.
Het mannetje Buffelkopeend van Barendrecht.
Vervolgens stond de belangrijkste soort van de dag op het programma: de Dwerggors die gisteren bij Battenoord was ontdekt. Want dat was voor Wiegert nog een nieuwe soort en zelf had ik 'm ook al sinds 2008 of daaromtrent niet meer gezien.
Ter plaatse scoorden we onmiddellijk de flamingo's: Flamingo, Chileense Flamingo en Caribische Flamingo. Ze stonden weer gezellig met z'n allen te kleumen in de kouwe Grevelingen. Tureluur en Bergeend waren jaarsoorten en tijdens het zoeken naar de Dwerggors kwamen er ineens drie Fraters langs, en dat was toch wel een van de hoogtepunten van vandaag. Niet alleen lieten ze zich heel mooi zien en ook nog eens vastleggen, maar het was mijn eerste waarneming sinds jaren van deze soort.
Een groepje Rotganzen vloog over, een Zwarte Zwaan zwom een stukje verderop en toen werden er gorzen gezien: eerst twee Rietgorzen, even later ontdekte Wiegert de Dwerggors in het topje van een struik. Ik zag 'm alleen wegschieten, maar dat kwam gelukkig nog helemaal goed. Even later vloog de vogel roepend met de twee Rietgorzen langs; nog later kon ik 'm mooi in een struikje zien zitten. Zo, die was binnen!
Flamingo's in alle soorten en maten bij Battenoord.
Hoogste tijd voor de Brouwersdam, waar gisteren erg veel was gezien. Onderweg pikte ik nog een Torenvalk op voor de jaarlijst. Bij het haventje Noord liepen we meteen binnen: een man Eider, Brilduikers, Middelste Zaagbekken, Scholeksters: het waren allemaal jaarsoorten. Ik zag direct de Witbuikrotgans zwemmen die hier gisteren was gevonden, onmiddellijk gevolgd door de Alk! Een andere vogelaar wees ons op de IJsduiker, die vlak achter de strekdam zwom. Eerder meenden we een ander exemplaar te zien, maar die zwom eigenlijk net te ver weg. Maar deze was fraai te zien! Een stukje verderop meldde een Roodkeelduiker zich, evenals Steenlopers, twee Zeekoeten en een Grote Mantelmeeuw. Allemaal jaarsoorten. Een Geoord Fuutje zwom vrij ver op zee, maar enkele Paarse Strandlopers lieten zich mooi zien.
Witbuikrotgans bij het Haventje Noord - Brouwersdam
Bij de spuisluis vond ik een wijfje Zwarte Zee-eend en een Kuifduiker, maar Wiegert vond het mannetje IJseend, dat tot dan toe nog niet was gemeld! Die kon er ook nog wel bij.
We probeerden een Roodhalsgans die was gemeld bij Ouddorp, maar vonden hem niet. Wel Wulpen en een Bruine Kiekendief voor de jaarlijst hier.
Dan maar naar de Woelse Waard bij Gorinchem, waar eveneens een Roodhalsgans was gemeld. En jawel, we hadden het al bijna opgegeven toen ik de gluiperd toch nog vond tussen de honderden Brand- en Kolganzen. Erg lastige beesten zijn het, hoewel je dat misschien niet direct zou denken gezien het kleurige uiterlijk van deze ganzensoort. Maar als ze met de rug naar je toe staan of ergens gaan zitten, vind je ze nauwelijks terug in een grote groep ganzen.
En zo werd het een prachtige dag met veel zeldzaamheden en nog veel meer jaarsoorten!
De drie Fraters van Battenoord.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten