maandag 28 december 2015

28-12-2015: Oudejaarsvogelen

Gewone Zeehond bij de Brouwersdam.
Koert, René en ik hebben een traditie die we Oudejaarsvogelen noemen: op een van de laatste dagen van het jaar gaan we erop uit om zo mogelijk nog wat laatste soorten voor de jaarlijst binnen te tikken. Zo ook vandaag. Omdat de Witkopgors voor René nog een nieuwe was, was deze soort ons eerste doel. We hadden geluk, vond René, want vlak na aankomst kregen we de vogel een seconde zittend in beeld, waarna hij hoog wegvloog. Dus vond ik dat we pech hadden, want ik had 'm graag wat beter fotografisch vastgelegd.
Maar het schema was krap en de vogel was binnen, dus we moesten verder. De IJsduiker van het Veerse Meer was het volgende doel. Na de hele dam te zijn afgereden en weer Geoorde Fuutjes, Brilduikers, Middelste Zaagbekken en twee Drieteenstrandlopers te hebben gescoord, vond ik de IJsduiker, ver weg en constant duikend, maar met de telescoop redelijk te zien. Dat was een jaarsoort voor mij.
Op naar Neeltje Jans, waar ondanks lang zoeken de Zwarte Zeekoet en de Strandplevier die hier soms wordt gezien niet wilden meewerken. Wel lagen er twee Gewone Zeehonden te suffen op een paar blokken in het water.
De gisteren gemelde Roodhalsgans langs de Slikweg bij Serooskerke was onvindbaar, waarna we besloten te gaan lunchen.
Na de lunch was het de beurt aan de Brouwersdam, waar altijd wel te genieten valt van mooie vogelsoorten. Deze maal zagen we er een Zeekoet, een Roodkeelduiker, vijf Grijze Zeehonden, een Gewone Zeehond, twee wijfjes Zwarte Zee-eend, een paar Kuifduikers, het mannetje IJseend en drie Eiders. Genieten!
Drie soorten flamingo's bij Battenoord: Chileense, Caribische en Europese.
Tenslotte reden we naar Battenoord, waar eenvoudig de Flamingo (ca. 20), de Caribische Flamingo (1) en de Chileense Flamingo (ca. 15) werden binnengetikt, alsmede een Zwarte Zwaan.
Zo eindigt mijn jaarlijst 2015 op een vrij schamele 240 soorten, mijn slechtste resultaat sinds 2009. Het voorjaar was dik in orde, maar de tweede helft van het jaar wilde het minder goed vlotten en had ik ook minder tijd om erop uit te gaan. Desalniettemin heb ik ook dit jaar weer ontzettend genoten van de vogels die ik wél heb gezien.
De groep flamingo's bij Battenoord.

1 opmerking: