maandag 21 december 2015

21-12-2015: Witkopgors! (En meer).

Het vrouwtje Witkopgors liet zich prachtig zien, maar bleef helaas achter het hek.
Hoewel ik de Witkopgors al op mijn Nederlandse lijst had staan, en ik in eerste instantie blij was dat ik niet per se naar dat moeilijke beest in Limburg hoefde, begon het toch wel te knagen toen er recent een tweede exemplaar - ditmaal een wijfje - in Zeeland werd ontdekt dat zich bijzonder mooi en makkelijk liet zien. Vandaag had ik een vogelafspraak met Chris en Wiegert en aangezien de soort voor hen nog nieuw was, was de bestemming snel gekozen.
Toen we bij het schor van Wilhelminadorp aankwamen, begon het meteen vreselijk te regenen. Dat was niet waarop we hadden gehoopt. Gelukkig werd het na twee overmoedige pogingen waarbij de weergoden ons snel weer de auto in joegen, uiteindelijk toch droog en samen met twee Duitsers begonnen we te zoeken. En hoera! Een van de Duitsers had de vogel razendsnel gevonden en vervolgens liet het gorsje zich schitterend van korte afstand bekijken tot we een klein uurtje later weggingen. Helaas kwam de Witkopgors niet eenmaal achter het hek vandaan en dat kwam de kwaliteit van de foto's niet ten goede. Maar we mochten beslist niet klagen: hij zat in de tas en we hadden niet lang hoeven zoeken!
Wulp.
Ons tweede doel was de Veerse Dam, waarlangs twee IJsduikers verblijven. Helaas waren die vandaag niet voor ons weggelegd. Wel zwommen er veel Geoorde Fuutjes en liet een Wulp zich leuk fotograferen.
Op naar Neeltje Jans dan maar, waar het enige tijd en moeite kostte om de Zwarte Zeekoet te vinden, maar dat lukte uiteindelijk toch. Hoewel de vogel ver weg zat liet hij zich even aardig zien. Ook de Kuifaalscholver stond hier op ons programma en na een tijdje vergeefs zoeken aan de binnenzijde, vonden er uiteindelijk eentje aan de zeezijde.
Daarna reden we naar de Brouwersdam, waar vooral de grote hoeveelheden Kuifduikers opvallend waren. Ook zagen we er natuurlijk veel Middelste Zaagbekken en Brilduikers en leuk waren twee Eiders, een vrouw Zwarte Zee-eend en twee Zeekoeten. Ook een Grijze Zeehond liet zich even mooi zien.
Nabij Goedereede was gisteren een Roodhalsgans gezien, dus gingen we daar nog even naar op zoek. Het was een fraai, maar nogal onoverzichtelijk gebiedje, waar we wel een prachtige adulte Slechtvalk en een heel mooie IJsvogel vonden, maar de gewenste gans werkte niet mee. Het gaf niet, het was een erg leuke vogeldag met een topsoort in de vorm van het wijfje Witkopgors!
Mannetje Middelste Zaagbek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten