zondag 29 november 2015

29-11-2015: Een stormachtig dagje

Adulte Geelpootmeeuw bij het Haventje Noord langs de Brouwersdam.
Vandaag kwam het er eindelijk weer eens van om een dagje te gaan vogelen. De weergoden hadden, blijkens de voorspellingen, niet veel goeds voor ons in petto, maar toch besloten Chris en ik gewoon te gaan en maar te zien waar het spreekwoordelijke schip zou stranden. Het viel bij nader inzien alles mee, zoals wel vaker. We begonnen vanmorgen op het Oudeland van Strijen om er te zoeken naar de Dwergganzen. We zagen talloze Kol- en Brandganzen, wat Grauwe - en Grote Canadese Ganzen, een drietal Grote Zilverreigers, een viertal Bergeenden, alweer aardig wat Smienten en roepende Baardmannetjes in het riet; maar twee uur later hadden we de Dwergjes nog altijd niet gevonden. Omdat we het gevoel hadden iedere gans in het gebied wel zo'n beetje twee of drie keer te hebben bekeken, besloten we het op te geven en naar de Brouwersdam te gaan.
Portretje van een Zilvermeeuw.
Ons eerste doel daar was de Zwarte Zeekoet. Weliswaar stond die al op de jaarlijst, maar het is altijd een erg leuk beest om te zien, vinden wij. Intussen was het gaan regenen, en waaien deed het ook flink, zodat we de auto maar een tijdje parkeerden bij het Haventje Noord om daar de boel rustig af te speuren. Er zwommen Middelste Zaagbekken, uiteraard, er zat nog een Kleine Mantelmeeuw langs de kant en Chris vond een Geoorde Fuut, en dat was nog een leuke jaarsoort.
Na een tijd speuren leek de Zwarte niet te willen meewerken en reden we langzaam zuidwaarts langs de dam. Zoekend naar de frequent gemelde IJseend stuitten we op een paar Kuifduikers, ook leuk en bovendien nog een jaarsoort. Vele Brilduikers, vooral mannetjes, bevolkten het water, maar van de IJseend vooralsnog geen spoor.
Bij de spuisluis zwommen ineens twee Zeekoeten, alweer een leuke jaarsoort, en ook twee flirtende Grijze Zeehonden gingen in het notitieboekje. Later vonden we nog een Zeekoet bij het Haventje Noord.
Een van de drie Zeekoeten van vandaag.
Langzaam reden we weer terug naar het noorden. We zagen een aantal auto's staan van waaruit driftig werd gekeken. Even later zagen we waarnaar: daar zwom het mannetje IJseend! Hij liet zich prachtig zien met z'n fraaie verlengde staartpennen, maar toen we de camera's erbij pakten was hij ineens spoorloos verdwenen om niet meer tevoorschijn te komen.
Terug bij het Haventje Noord was daar nog altijd geen Zwarte Zeekoet, maar wel ontdekte ik een fraaie adulte Geelpootmeeuw, die zich ook nog eens mooi liet fotograferen.
We reden nog eenmaal terug naar de spuisluis, waar we ditmaal een heen en weer vliegende late Grote Stern aantroffen, alsmede een paartje Eiders. Ook een laatste poging op de Zwarte Zeekoet was gedoemd te mislukken en dus zetten we maar koers naar huis, waar we met enige vertraging vanwege een lekke band rond kwart voor vier aankwamen. Het was een heerlijk dagje geweest!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten