zondag 4 oktober 2015

04-10-2015: Maasvlakte revisited

De Tapuit wilde wel weer eens poseren.
Omdat we dit jaar niet bij het Dutch Birding Vogelweekend kunnen zijn, hadden René, Koert en ik afgesproken om in oktober in ieder geval een aantal losse dagen te gaan vogelen. Vandaag was er een van en we besloten naar de Maasvlakte te gaan, altijd wel goed voor een paar leuke soorten.
Ik treinde naar Schiedam en werd daar opgepikt. Toen we begonnen was het erg mistig, maar gelukkig trok de mist vrij snel op en kregen we nog een heerlijke, zonnige najaarsdag. We brachten de meeste tijd door op het pad naar de hut Bonte Piet, langs de Westplaat dus. Er waren weer veel vogels aanwezig. Zo miegelde het van de Zwartkoppen; opvallend was dat het voornamelijk vrouwtjes betrof. Meest prominente vogel van de dag was de Spreeuw. Vele duizenden vlogen er in grote en kleinere groepen heen en weer en eenmaal werd de hemel zowat verduisterd toen er een gigantische massa Spreeuwen over ons heen vloog.
Klein Koolwitje, ook nog aanwezig.
Een Sperwer vloog over de Westplaat, Rietgorzen riepen vanuit het riet en we zagen vandaag zeker een stuk of tien Goudvinken, wat we zeer konden waarderen. Zeker drie verschillende Cetti's Zangers lieten van zich horen en af en toe krijste er een Waterral.
Natuurlijk was ik gespitst op de roep van de Bladkoning, maar dat was niet nodig: Koert vond er een met de kijker in een groepje Kool- en Pimpelmezen. De vogel liet zich even mooi bekijken en verdween toen om door geen andere vogelaar te worden teruggevonden, voor zover ik weet althans.
Er vlogen ook nog flink wat vlinders vandaag: zeker vijf Bont Zandoogjes, veel Atalanta's, een Hooibeestje, en de drie soorten witjes: Klein - en Groot Koolwitje en Klein Geaderd Witje.
Bij kijkscherm nummer een konden we twee Vuurgoudhaantjes en een Goudhaantje dat net in bad was geweest op schitterende wijze en onder prachtig licht bewonderen. Dat was genieten!
Terwijl ik op de jongens wachtte in Schiedam maar even een Stadsduif zitten fotograferen.
Bij de Bonte Piet zaten twee Slechtvalken op het slik, waarvan er eentje op jacht ging en massa's vogels op de wieken joeg. Daaronder waren ook twee Lepelaars.
We zagen ook nog een paar libellen vandaag: Paardenbijters en Bruinrode Heidelibellen.
Na de lunch zochten we nog naar Patrijzen op de oude vuurtorenvlakte. We vonden ze niet, maar een fotogenieke Tapuit en een hele berg Graspiepers hielden ons wel bezig.
Het was een heerlijk vogeldagje, helaas zonder jaarsoorten wat mij betreft, maar dat maakte niet uit.
Bont Zandoogje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten