zondag 21 juni 2015

20-06-2015: Nachtbrakers

Het is een soort los-vaste traditie dat we in juni een avondje naar de Leusderheide gaan om daar tot het donker is te genieten van Nachtzwaluwen, Houtsnippen en wat zich nog meer aan avond- en nachtgedierte vertoont. Vorig jaar was het er niet van gekomen, maar gisteravond reed ik om acht uur met Chris en Gijs naar onze vaste stek op de Leusderheide.
Het was nog te vroeg voor de nachtbrakers toen we er aankwamen, dus liepen we eerst een stukje door het bos. Er viel wat lichte regen, maar het was wel vrijwel windstil. We hoopten een Hazelworm te vinden, want die houden we van een beetje vochtig weer, maar dat zat er niet in. Veel zingende vogelsoorten konden we ook niet noteren, maar wat wil je, het loopt alweer tegen het einde van juni en veel vogels zijn druk met broeden of het voeren van hun jongen. Wel hoorde ik eenmaal een Grauwe Vliegenvanger en een Sijs vloog over. Een speciale vermelding verdient de Zanglijster, die vrijwel de hele avond achter ons zat te zingen en een enorm scala aan imitaties uit de hoge hoed toverde, van Nachtegaal tot Zwarte Specht.
We zagen een Ree, die ons niet in de gaten had en zich rustig heel mooi liet bekijken. Toen was het tijd om terug naar het Nachtzwaluwenuitkijkpunt te gaan.
Als eerste verscheen de Houtsnip, die vele malen roepend over ons heen vloog vanavond, soms met trage vleugelslag (zodat ik de eerste keer dacht dat er een uil aan kwam) en vaker met snel trillende vleugels. We vroegen ons af of dat nog iets te betekenen had, maar hoe het ook zij: de snip liet zich fantastisch en veelvuldig zien vanavond.
Om 22:10 uur begon de eerste Nachtzwaluw te zingen. Niet veel later hoorden we de vluchtroep en jawel, daar kwam er eentje heel mooi langs gevlogen. In totaal hebben we er zeker drie waargenomen, want op een zeker moment zongen er twee tegelijk terwijl er een over ons heen vloog. Maar waarschijnlijk waren het er zeker vier of vijf.
Chris had zijn pas aangeschafte bat detector bij zich en hoewel de vleermuizen er niet veel zin in hadden vanavond, pikten we daarmee toch nog een Gewone Dwergvleermuis op.
Om half twaalf was het zo donker dat er niet veel meer viel te zien. De Houtsnip liet zich niet meer horen en ook de Nachtzwaluwen zongen nog maar af en toe, dus liepen we terug naar de auto. Maar het was weer een mooie avond geweest.

1 opmerking:

  1. Dit zijn wel heel bijzondere avonden maar wel heel mooi.

    BeantwoordenVerwijderen