zondag 24 mei 2015

24-05-2015: Vogels: +1. Vlinders: +1. Topdag!

Rietgors in de Jezuïtenwaai.
Ik had vandaag een afspraak met Chris om een dagje de natuur in te trekken en dat trof: gisteren verschenen er ineens allemaal leuke zeldzaamheden in het oosten des lands, die een mooi en productief rondje bijna garandeerden: Poelsnip bij Velp, Roodkopklauwier, Witvleugelsterns, Visarend bij de Jezuïtenwaai, Eurokanarie bij Venlo en Orpheusspotvogel bij Arcen. Konden we mooi ook eens langs een niet nader te noemen natuurgebiedje bij Groesbeek, waar je de Zilveren Maan kunt zien, en dat zou nog een nieuwe vlindersoort voor ons allebei zijn.
Het was voor het eerst van het jaar t-shirtjesweer vandaag en om kwart over zeven vertrokken we vol goede moed naar de Poelsnipplek. Maar helaas: bij aankomst hoorden we van mensen die er al sinds zeven uur stonden dat er geen spoor meer van de Poelsnip was aangetroffen. Toch nog een uurtje gewacht en gezocht onder het motto 'je weet maar nooit', maar dat leek na een tijdje zonde van onze tijd. We hadden voor dit scenario al een klein beetje gevreesd, want het was een mooie, heldere nacht geweest.
Grote Klaproos bij de Jezuïtenwaai.
Maar niet getreurd, er wachtten nog tal van andere mooie soorten op ons, met name bij de Jezuïtenwaai. Dan is het toch een beetje een tegenvaller als zowel die klauwier, de sterns en de arend in geen velden of wegen meer te bekennen zijn. Wel hadden we hier een zingende Grote Karekiet, wat leuk was, want die zie je ook niet bepaald iedere dag. Een pas uitgeslopen libel ging op de foto en bleek een Vroege Glazenmaker te zijn. Verder was het een mooi gebiedje, waar onder meer Blauwborst, Veldleeuwerik, Graspieper en nog veel meer vogelsoorten zongen, maar iets speciaals kwam er niet uit.
Yes! De Zilveren Maan wilde uiteindelijk zelfs op de foto!
Dan maar op naar Groesbeek, waar in een natuurgebiedje waarvan we de naam hier niet zullen noemen vanwege de kwetsbaarheid van de populatie, Zilveren Manen huizen. Nog even waarneming.nl checken voordat we het gebied inlopen: de Poelsnip is weer gezien! Verdraaid, wat nu gedaan? Toch maar eerst voor de Zilveren Maan, besloten we en dat was achteraf gezien een prima besluit. Begeleid door het gezang van Boompiepers en het gepiep van Grauwe Vliegenvangers liepen we naar de beste plek (ons aangewezen door een vriendelijk echtpaar) en na een aantal  minuten zag Chris de eerste vliegen! Daarna zagen we er nog een, en nog een. En er kwam er een naar ons toe, vloog over het pad, maar liet zich niet fotograferen. Maar uiteindelijk bleef er een in de berm zitten, zodat we aardige plaatjes van hem konden maken. Fantastisch, een gloednieuwe vlindersoort en nog op de foto ook!
Zilveren Maan!
Hoogste tijd voor een nieuwe poging op de Poelsnip, besloten we. De Eurokanarie en de Orpheusspotvogel stonden al op onze Nederlandse lijst en de Poelsnip was een nieuwe, dus die keus was snel gemaakt. Ter plekke heerste echter een sfeer van gelatenheid: de vogel was al zeker een uur niet meer gezien. We maakten ons op voor een lange zit, en dat werd het ook. Gelukkig scheen de zon en was de temperatuur aangenaam. Om kwart voor drie stonden we op het punt om het maar op te geven, want er was niets dat erop wees  dat de vogel zich op korte termijn zou laten zien. Maar zie: ineens werd er geroepen en ontstond er paniek, want de Poelsnip was gezien en zou zich nu achter een kleine pol riet bevinden. Na enige minuten van pure spanning zagen we ineens een kopje tevoorschijn komen en nog een keer, en nog een keer. Hebbes! Dat wil zeggen, we hadden een snip.
Bewijsplaatje van de Poelsnip.
Maar even later, een beetje opgepest door een Kauwtje, kwam de Poelsnip er ineens helemaal uit! Er konden zelfs foto's worden gemaakt en we zagen een forse, plompe snip met een relatief korte snavel en op mijn foto is zelfs nog iets te zien van de lichte vleugelstrepen. De ontlading was groot onder de aanwezige vogelaars (toch zeker wel een man/vrouw of dertig) en niet het minst bij ons. Zo konden we uiterst tevreden de thuisreis aanvaarden, met een nieuwe vlindersoort en een nieuwe resp. nieuwe Nederlandse vogelsoort.

1 opmerking: