maandag 6 april 2015

06-04-2015: Inhaalrondje Zeeland en Zuidhollandse eilanden

Een Lepelaar liet zich van zeer nabij zien bij het kijkscherm van Plan Tureluur.
Normaal gesproken begint een vogeljaar met een tochtje Zeeland en Zuidhollandse eilanden en dat levert dan bijna altijd alvast een hele vracht jaarsoorten op. Maar dit jaar was het er, mede omdat er elders nogal wat bijzondere soorten werden gevonden die prioriteit hadden, nog niet van gekomen. Vandaar dat Chris en ik besloten om vandaag een inhaalronde te maken. We begonnen bij de Brouwersdam, waar bij het Haventje Noord nog steeds de Zwarte Zeekoet huist. Hij is soms niet erg makkelijk, maar wij hadden vandaag geluk: ik vond de vogel binnen enkele minuten. Zo, dat was alvast een voortvarend begin.
Bewijsplaatje van de Zwarte Zeekoet.
Het ritselde langs de Brouwersdam van de Middelste Zaagbekken, en ook die soort was nog nieuw voor de jaarlijst. We genoten van groepjes Rotganzen en vonden op een slikje een Zilverplevier en een groepje Drieteenstrandlopers, terwijl verder op zee een Roodkeelduiker zwom, de enige van de dag. Een man Eider liet zich mooi zien en bij de Spuisluis zaten Steenlopers, Paarse Strandlopers en twee Oeverpiepers. We waren eigenlijk vrij snel klaar op de dam en reden naar onze volgende bestemming: de omgeving van Burgh-Haamstede en Koudekerke. Bij het plasje langs de Stolpweg zat de eerste Kleine Zilverreiger van de dag. We zagen er in totaal vier vandaag. Maar ons hoofddoel hier was de Zwarte Rotgans, die gisteren even voorbij Koudekerke in een groep Rotganzen was gezien.
Tureluur langs de Stolpweg.
We vonden inderdaad een groep van zo'n 250 Rotganzen en toen we die eenmaal hadden gevonden was ook de Zwarte Rotgans zo in beeld. Altijd weer leuk om hem te zien. We reden een stukje verder, naar de Westenschouwense Inlaag, waar een paar Zwartkopmeeuwen in de Kokmeeuwenkolonie zouden zitten. Nadat we elke meeuw drie keer hadden bekeken concludeerden we dat ze er, althans nu, niet zaten. We reden een stukje verder en vonden een zeer fraaie Regenwulp die zich naast een gewone Wulp liet zien, zodat de verschillen mooi uitkwamen. Toen we terugreden langs de inlaag zag ik ineens een Zwartkopmeeuw in de kolonie landen en even later hadden we hem in de kijker!
Zwarte Rotgans tussen de Rotjes.
De vogel was nog niet helemaal volwassen, want had nog wat zwart aan zijn vleugelpunten. Ook vertoonde zijn kop nog witte vlekjes. Wel zagen en hoorden we hem een aantal keer roepen, wat heel erg gaaf was!
Na een tijdje genieten reden we terug naar de Koudekerkse Inlaag waar twee Lepelaars over kwamen vliegen. Later zagen we er nog veel meer bij Plan Tureluur en bij de Flaauwersinlagen. Op de eerste plek liet een Lepelaar zich erg mooi zien en fotograferen bovendien. Op de laatstgenoemde plek vonden we twee Zwarte Ruiters, die alweer een jaarsoort waren.
We gingen onderweg naar onze laatste bestemming: de Krammersche Slikken, waar maar liefst drie IJsduikers zouden huizen, waarvan een in volledig zomerkleed! Onderweg reden we een Blauwe Kiekendief voorbij, alweer een jaarsoort. Maar eenmaal ter plekke bleek de afstand wel erg groot en de vogelaars die al ter plaatse waren hadden de vogels nog niet gevonden. Natuurlijk bleven we een tijd zoeken op deze prachtige plek, maar helaas: de IJsduiker was vandaag niet voor ons weggelegd.
Bewijsplaatje van de Zwartkopmeeuw.
Maar er was wel sprake van compensatie, en wel in de vorm van een Strandplevier! Vroeger zag ik die soort regelmatig, maar ze worden zowat met het jaar zeldzamer en intussen was het alweer vele, vele jaren geleden dat ik er een in Nederland had gezien. Als bonus liepen er ook nog een paar Kleine Strandlopers tussen de Bontjes, Bontbekjes en Kemphanen en ineens hoorde ik de zang van de Boerenzwaluw en even later kwam de eerste van 2015 onze jaarlijsten binnen vliegen.
Zo was het een prachtige tocht geworden met een hele massa jaarsoorten en een aantal mooie hoogtepunten in de vorm van Zwarte Zeekoet, Zwarte Rotgans, Zwartkopmeeuw en Strandplevier!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten