maandag 16 februari 2015

16-02-2015: Heerlijk weer, lekker fotograferen

Geheel onverwachts kreeg ik de Grote Lijster prachtig voor de lens!
De vogeldag begon alweer heel vroeg vanmorgen, want om kwart over drie zat 'onze' Bosuil te roepen in de bomen vlak achter onze slaapkamer. Vanmorgen was het zulk mooi weer dat ik echt niet binnen kon blijven zitten. Dus hopla, kijker, camera en notitieboekje pakken en op de fiets. Het leek me leuk om vandaag eens via Rhenoy langs de Linge te gaan fietsen richting het dierenparkje De Paay. Er liggen daar langs de Linge een paar mooie gebiedjes waar ik vorig jaar veel eenden, meeuwen en steltlopers had. Bovendien was ik benieuwd of de escape-Kwak nog steeds - bijna een jaar later - in het slootje bij het dierenparkje zou huizen.
De vrijvliegende Kwak zit nog steeds in het slootje bij het Kwakkenverblijf dat langs dierenparkje De Paay loopt.
Op zo'n mooie rustige en zonnige dag als vandaag zingen veel vogels al uit volle borst. Sommige, bijvoorbeeld de Vink, zitten nog een beetje te oefenen en gaan nog niet voluit, maar veel andere soorten zingen dat het een lieve lust is. Opvallend waren vandaag bijvoorbeeld de Heggenmus en de Grote Lijster. Van die laatste, toch niet de algemeenste soort in deze streek, hoorde ik minstens drie exemplaren vandaag en mooier nog, ik kreeg er eentje ontzettend mooi voor de lens! Ik fietste in de buurt van het dierenparkje en zag vanuit mijn ooghoek een vrij forse vogel op een draad van de spoorlijn zitten, ik dacht in een flits aan een heel klein valkje - dus Smelleken - richtte meteen mijn camera en kon twee plaatjes maken. Toen pas zag ik dat ik de Grote Lijster erg mooi op de gevoelige plaat had gezet.
Bij Lappenheide zaten weer veel Wintertalingen.
Onderweg langs de Linge zaten inderdaad weer veel eenden, vooral Berg-, Kuif-, Slob-, Krak- en Wilde Eend en enkele Wintertalingen. Ook stapten er alweer diverse Kieviten rond. Toen ik bij het slootje aankwam waar de Kwak vorig jaar huisde, stuitte ik op drie Zwarte Zwanen, ongetwijfeld de drie die ik laatst vanuit de trein had aan de andere kant van het spoor. Exoot of niet, het zijn prachtige dieren en ze lieten zich fantastisch fotograferen. Even later vond ik, eigenlijk tot mijn verbazing, ook de Kwak. Die zit dus nu al ongeveer een jaar in dat slootje bij het Kwakkenverblijf. Ondanks dat het een escape is, is hij vrij schuw, maar uiteindelijk liet hij zich toch leuk platen toen hij vanuit het riet omhoog kwam en even op het Kwakkenverblijf ging zitten.
De Zwarte Zwaan, een prachtige vogel. Natuurlijk wel een escape, want in het wild leeft hij in Australië.
Zo vermaakte ik me een tijdje met het fotograferen van ontsnapte vogels. Het ooievaarsnest was nog niet bezet, maar wel waren er in het nest al heel wat Huismussen bezig met de nestbouw. Ik fietste nog een eindje verder, maar het landschap werd er niet aantrekkelijker op, dus besloot ik terug te gaan. Ik kwam nog een Matkop tegen, een paar Grote Zilverreigers en een prachtig mannetje Sperwer.
Er zaten weer veel Kolganzen bij Lappenheide.
Ik besloot nog even langs Lappenheide te gaan, waar weer erg veel Wintertalingen en Smienten zaten, en ook een Pijlstaart en een Tafeleend-man. Op het naastgelegen weiland zat een grote groep Kolganzen, en daar kon ik nog een paar leuke foto's van maken. Zo werd het een heerlijke foto-dag!
Nog een plaatje van de Grote Lijster.
Gezellig stel Zwarte Zwaan.
En nog een close upje.

3 opmerkingen:

  1. prachtig die grote lijster maar de zwarte zwanen mogen er ok zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank jullie wel, John en Bas. Met de Grote Lijster ben ik zelf ook erg blij!

    BeantwoordenVerwijderen