zaterdag 14 februari 2015

14-02-2015: Ruigpootbuizerd vlakbij huis!

De Ruigpootbuizerd van Schoonrewoerd liet zich uiteindelijk mooi zien.
Twee dagen geleden kwam er via de Whatsappgroep Vijfheerenlanden een melding van Hans Evers dat hij een Ruigpootbuizerd had ontdekt in Polder Hoogeind bij Schoonrewoerd. Helaas kon ik er niet meteen op af en lukte het gisteren ook niet, maar vanmorgen was ik al vroeg op weg naar de plek. Onderweg had ik een aantal gewone, maar altijd leuke soorten zoals Ooievaar (drie, later nog eens vijf), Grote Zilverreiger, weer massa's Kramsvogels en Spreeuwen en deze keer ook Koperwieken en een zingende Grote Lijster. Een Scholekster was alweer aanwezig in de polders.
Ik hing een tijd rond in de polder, op en rond de bewuste plek, maar zag aanvankelijk alleen wat erg verre Buizerds. Een paar met lichtere koppen, maar daar viel voor de rest geen chocola van te maken. Wel vond ik een schitterende adulte Slechtvalk die rustig in het land zat. Ik checkte de tip van een andere vogelaar dat er een grote groep Kleine Zwanen verderop zat, en inderdaad: ik vond ze en telde er minstens 80! Intussen vloog er een Veldleeuwerik roepend over me heen, een jaarsoort.
De Ruigpootbuizerd showt al zijn kenmerken.
Ik was nu al enkele uren bezig en had nog niets verdachts gezien. Ik besloot nog eenmaal naar de plek te gaan waar hij gister en eergisteren was gemeld en zag vanuit de verte een goeie kandidaat op de grond zitten. En ik zag drie andere vogelaars in de richting van die vogel kijken. Ik reed ernaartoe en jawel: daar zat -ie dan, de Ruigpootbuizerd van Schoonrewoerd. Hij liet fraai al zijn kenmerken zien: lichte kop, donker buikschild, polsvlekken, lichte staart met zwarte eindband. Aanvankelijk zat hij een tijdje rustig in het land, maar na een minuut of tien werd hij weggejaagd door twee Buizerds en vloog hij een paar keer vlak over ons heen. Zo gaf hij ons een prachtige gelegenheid om wat vluchtfoto's te maken.
De Ruigpoot vloog een paar keer vlak over ons heen.
Toen de vogel verdwenen leek was het tijd om weer naar huis te gaan. Het was weer een prachtige ochtend!

2 opmerkingen:

  1. Gefeliciteerd Jan, met deze mooie waarneming en de foto's! Ben er twee keer geweest en waarschijnlijk de afgelopen vrijdag een glimp van het beest gezien en gisteren daar de hele middag vertoefd maar zelfs geen gewone buizerd gezien:-) Wel de kleine zwanen kunnen spotten en das toch ook mooi. Trouwens een mooi gebiedje daar! Zag vanmiddag dat de grutto's alweer gearriveerd zijn op de Lappenheide, zaten er 6 zich druk te poetsen.

    Groet Kees

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Jammer, Kees. De Grutto's heb ik dan weer gemist. Ik was er vanmiddag even, juist in de hoop dat de eerste Grutto's er weer zouden zijn. Maar blijkbaar zijn ze alweer verderop gegaan. Ach, eerdaags gaat dat vast lukken.

    BeantwoordenVerwijderen