zondag 25 januari 2015

25-01-2015: Nieuwe soort voor Nederland en meer!

De Amerikaanse Oeverloper, een nieuwe soort voor mijn Nederlandse lijst.
Toen ik vanmorgen met Cilja zat te genieten van ons zondagse ontbijt belde Wiegert: de voetbal was afgelast en of ik zin had om naar de Kleine Trap te gaan die bij Nijkerk zit. Nou, dat hoefde hij geen twee keer te vragen natuurlijk, en een uur later waren we onderweg. Sneller dan verwacht kwamen we ter plaatse aan, en het vrouwtje Kleine Trap stond al voor ons klaar. Weliswaar ver weg in het land, maar met de telescoop toch mooi te zien. Even later vloog hij op om een stukje verder weer te landen, en dat herhaalde zich enkele malen totdat de trap ver naar achteren vloog en nauwelijks meer te zien was. Ondertussen hadden we ook nog Watersnip en Goudplevier aan de jaarlijst toegevoegd en we realiseerden ons dat we nog een hele middag voor ons hadden.
De Amerikaanse Oeverloper liet zich prachtig zien.
We waren het er snel over eens dat we de Amerikaanse Oeverloper die al enkele dagen bij Medemblik zit maar met een bezoek moesten gaan vereren. Hij was immers voor ons allebei een nieuwe soort voor Nederland. De reis ernaartoe ging vlot en vijf kwartier later konden we zo aanschuiven bij de andere aanwezige vogelaars en fotografen. Aanvankelijk zat de oeverloper iets verder weg maar hij kwam steeds meer naar ons toe lopen, totdat hij echt heel dichtbij was en we hem prachtig konden zien en fotograferen. De lichte snavel, de lichte, geelachtige pootjes, het korte staartje en de kleine vlekjes achter op de flanken waren mooi te zien. De eerste nieuwe soort voor mijn Nederlandse lijst zit in the pocket!
Goed, ook dit was dus zeer voorspoedig verlopen, en we besloten om over de dijk Enkhuizen-Lelystad naar de Pestvogels te rijden die zich momenteel in Lelystad ophouden.
Een van de veertien Pestvogels van Lelystad.
Onderweg langs de dijk zagen we nog meerdere Toppers, Brilduikers, Grote Zaagbekken en Nonnetjes. Toen we aan de overkant aankwamen, in Lelystad, was het even zoeken naar de juiste plaats, maar toen we die hadden gevonden zaten de veertien Pestvogels al bovenin een kale boom op ons te wachten. We hoorden hun leuke rinkelende roepjes en onder de boom bleken een man/vrouw of twintig aan fotografen en vogelaars te staan. Af en toe vlogen enkele Pestvogels naar beneden, een bessenstruik in, en dat was het moment waarop ze zich het beste lieten fotograferen. Het was weer puur genieten van deze fraaie soort! Toen er op een zeker moment een Sperwer langs zoefde ging de hele groep op de wieken en vloog ver weg. Het teken voor ons om naar onze laatste bestemming te gaan: de Velduilen die langs de Westdijk bij Bunschoten huizen.
Nog maar een plaatje van de Amerikaanse Oeverloper.
Er schijnen in dit gebied minstens twaalf Velduilen te huizen, maar wil je ze zien moeten ze wel zin hebben om op jacht te gaan. Verder zitten ze stil op de grond tussen het riet. Vanavond hadden we niet veel geluk wat dat betreft: er vloog geen uil. Wel vonden we met behulp van een paar andere vogelaars twee exemplaren die nogal verscholen op de grond zaten. Je kon net hun kopjes zien tussen de vegetatie door. Nou ja, we mochten natuurlijk niet klagen vandaag en dat deden we dan ook niet. Het was een onverwachte, heerlijke twitchdag en dik tevreden was ik tegen zes uur weer in Leerdam.
Ondanks het donkere weer toch nog een paar acceptabele plaatjes van de Pestvogels kunnen maken.

1 opmerking:

  1. voor z.on dag mogen ze meer wedstrijden aflassen wat een prachtige oogst.

    BeantwoordenVerwijderen