woensdag 21 januari 2015

21-01-2015: Vuurgoudhaan en Witgatjes

Het was vanmorgen wederom heerlijk rustig, licht vriezend weer, dus om tien uur stapte ik maar weer eens op de fiets om te gaan vogelen. Het doel vandaag was de Koornwaard, en dan meer specifiek de Cetti's Zanger die daar afgelopen voorjaar en zomer huisde. Ik fietste via de Zuiderlingedijk naar het kasteelbos van Heukelum en kwam een boom vol met Koperwieken tegen, veel overvliegende Kolganzen en een Goudhaantje in een conifeer in het kasteelbos. Via Heukelum reed ik naar het Appeldijkje, waar ik in een flits een klein vogeltje met vette oogstreep langs zag dartelen dat landde in een van de appelbomen. Een Vuurgoudhaan! Het kleine juweeltje liet zich uitgebreid zien terwijl het rusteloos tussen de takken door hipte en vloog. De foto's zijn dan ook niets geworden, helaas. Maar het was wel genieten geblazen van (dat mogen we toch wel stellen) een van de mooiste vogeltjes van Nederland.
Mijn eerste twee Konijnen van 2015 hipten rond en een clubje Ringmussen liet zich leuk zien. Toen ik aankwam bij de Koornwaard wachtte me een teleurstelling, want er zijn allerlei werklui bezig en op de plek van de Cetti's Zanger stond een hele vracht bestelbusjes geparkeerd. Ik heb nog een minuut of tien gewacht, maar de zanger liet zich niet horen. Ik ging maar verderop, terug langs de Nieuwe Zuiderlingedijk, waar ik een tweede jaarsoort scoorde in de vorm van twee Witgatjes die opvlogen uit een slootje dat nog niet dichtgevroren was. Leuk!
Thuis vloog de Grote Gele Kwikstaart weer over ons huis. Die hangt dus ook nog steeds rond in het havengebiedje van Leerdam.

1 opmerking:

  1. Heel jammer van de CettiS zanger maar je mocht verder niet klagen je kan bepaalt niet zeggen dat je voor niets bent geweest.

    BeantwoordenVerwijderen