zondag 21 december 2014

21-12-2014: Oudejaarsvogelen

De Grote Zee-eend, een leuke jaarsoort.
De laatste tijd is er weinig van vogelen gekomen, maar vandaag had ik een afspraak met René en Koert voor ons traditionele 'oudejaarsvogelen'. Het oudejaarsvogelen levert bijna altijd op de valreep van het jaar nog een paar soortjes voor de jaarlijst op.
Omdat we dit jaar op een zondag moesten vanwege mijn werkzaamheden in de galerie en de treinenloop vanuit Leerdam op zondag tamelijk hopeloos is, hadden we besloten maar iets in deze omgeving te doen. Ik had een leuke route samengesteld met allemaal mooie jaarsoorten voor mijn metgezellen en ook een paar voor mijzelf. Echter, aanvankelijk zat het niet erg mee. In totaal dipten we drie verschillende Steenuilen, twee Ransuilenplekken bleken die naam niet meer waardig te zijn, een Velduil die gisteren bij het Geofort zat was onvindbaar, evenals de Kwak van Culemborg en de Pontische Meeuw van De Waaij.
Een lekker hapje voor de Grote Zee-eend.
Nou, dat was een lekker begin, maar niet heus. We besloten naar Houten te rijden, waar op de Rietplas gisteren een Grote Zee-eend was gevonden en die was voor ons alledrie nog een jaarsoort. En jawel, toen we er tegen het middaguur arriveerden was het eerste succes van de dag eindelijk een feit: de vogel zat keurig op z'n plek en liet zich leuk fotograferen, hoewel het licht te wensen overliet. Intussen was het lunchtijd en aangezien de lunch, ook altijd een belangrijk onderdeel van het Oudejaarsvogelen is, zochten we onderweg naar onze volgende doelsoort een restaurantje op waar de traditionele kroketten met brood prima smaakten en waar we verhalen uitwisselden over gemaakte tochtjes en de vogelreisjes die voor 2015 staan gepland.
Mannetje Witoogeend.
Daarna reden we naar onze laatste doelsoort voor vandaag: het mannetje Witoogeend dat al een tijdlang bij Jaarsveld huist. We parkeerden de auto en liepen terug naar de dijk, waar je over het gebiedje kon kijken. Gelukkig werkte dit fraaie eendje ook goed mee, zodat ik vandaag toch nog twee jaarsoorten wist binnen te tikken.
Zo werden we vandaag gered door de eenden. Want ook een Steenuilenplek die we op de terugweg bezochten was verlaten. Al vrij vroeg waren we weer terug in Leerdam en we spraken af om in het nieuwe jaar de traditie van het Nieuwjaarsvogelen in ere te houden. In het nieuwe jaar is het veel makkelijker om met een hele berg jaarsoorten thuis te komen, ook al zijn het soms niet de meest zeldzame. We kijken er al naar uit. Laat 2015 maar komen!

1 opmerking:

  1. Maar al met al toch een mooie en gezellige afsluiting.

    BeantwoordenVerwijderen