woensdag 20 augustus 2014

20-08-2014: Wintervogels zomervogels

Jonge Grote Stern langs de Brouwersdam.
Gisteren was het de koudste augustusdag sinds 75 jaar of zoiets en vandaag was het niet veel warmer, plus dat er talrijke buien vielen. Geen weer dus om vlinders en libellen te kijken, zodat Chris en ik er maar een ouderwets dagje vogelen van maakten. En waar ga je dan heen op 20 augustus? Naar de Zuidhollandse en Zeeuwse eilanden, want daar waren de leuke soorten gemeld.
Eerst op naar Goeree, waar bij Markenje al een paar dagen een Grauwe Franjepoot zat. Inderdaad, zat, want vandaag was hij helaas niet meer aanwezig. Een klein stukje verderop waren gisteren twee Roodhalsganzen gezien, een echte wintersoort. Die vonden we wel, tussen een paar Brandganzen, en ze lieten zich aardig bekijken. Zojuist hoorde ik dat het escapes betreft, wat eigenlijk ook niet verwonderlijk is in augustus. Maar we hebben toch van ze genoten, evenals van de aanwezige Watersnip, Lepelaar, Zilverplevieren, Groenpootruiter en vele andere vogels.
De Zwarte Zeekoet, ook al zo'n echte zomervogel!
Op naar de Brouwersdam, waar in het noordelijke haventje al een aantal dagen een Zwarte Zeekoet huist, ook al zo'n vogel die je eerder in december dan in augustus verwacht. Niet dat we het erg vonden, natuurlijk, al raakte ons gevoel voor tijd vandaag af en toe aardig van streek. Hoe dan ook, de Zwarte Zeekoet had ik zo gevonden, hij zat tegen het dammetje toen ik hem ontdekte en begon even later te zwemmen en liet zich mooi zien. Een erg mooie jaarsoort! Twee Grote Sterns, waaronder een juveniel, lieten zich mooi zien en de jonge vogel liet zich erg fraai fotograferen tegen een dramatische achtergrond van pikdonkere wolken.
Slapende Drieteenstrandlopers, je ziet ze zo over het hoofd tussen de stenen.
We vonden verderop langs de dam vele tientallen Scholeksters en ook veel Steenlopers en 19 Drieteenstrandlopers, die voor mij nog een jaarsoort waren. Ook een Regenwulp liet zich een paar keer zien, maar was erg schuw - te schuw voor een foto. Een vrouwtje Middelste Zaagbek zat te rusten bij de Zwarte Zeekoet en vlakbij de spuikom zwom een Grijze Zeehond. Je leest het wel, het merendeel van de soorten zou op een decembertocht niet misstaan.
We reden naar Nieuw-Haamstede op Schouwen-Duiveland, waar al een aantal dagen een Hop wordt gezien. En daar hadden wij wel zin in, na die vluchtige Hop van vorig jaar in Katwijk. Maar helaas, ook vandaag hadden we niet veel Hoppengeluk: de vogel liet zich niet zien, ondanks een tijd zoeken, samen met andere vogelaars.
Mannetje Roodborsttapuit bij Nieuw-Haamstede.
Een familie Roodborsttapuit liet zich wel zien, inclusief een erg donker exemplaar en een paar juveniele vogels. Na een tijd zoeken besloten we naar Neeltje Jans te gaan om daar de Kuifaalscholvers te gaan bekijken die gisteren in de Delta Expo Haven waren gezien. Na heel veel regendruppels en daarna een flinke zoektocht vond Chris een onvolwassen vogel, ver weg op een dammetje. Leuk waren hier ook de circa 110 Eiders die er rondhingen en enkele volwassen Grote Mantelmeeuwen.
Toen bleek de Hop ineens toch weer te zijn gezien, dus reden we terug naar Nieuw-Haamstede. Ter plekke brak de zon door en werd het ineens toch een beetje zomer. Sprinkhanen begonnen te zingen en vlinders en libellen gingen op de wiekjes.
De schoorsteen-Buizerd van Nieuw-Haamstede.
We zagen drie Icarusblauwtjes, negen Hooibeestjes, twee Oranje Luzernevlinders, drie Kleine Vuurvlinders, een Bruin Zandoogje en diverse witjes. Ook een groepje Paardenbijters vloog rond en een mannetje Bruinrode Heidelibel zat op het pad. Intussen fotografeerde ik nog een Buizerd die op de schoorstenen van de huizen langs het vliegveldje zat.
We zochten opnieuw een tijd, en wachtten, maar het mocht niet baten. De Hop zat er voor ons niet in. Maar het was toch een erg leuke dag geworden en rond een uur of drie reden we dan ook tevreden naar huis.
Nog een plaatje van de jonge Grote Stern.
Steenloper langs de Brouwersdam.

1 opmerking:

  1. Ja het werd dan toch een prachtige dag met echt een mix aan mooie soorten.en ja de Hop dat lukt jullie best nog wel.

    BeantwoordenVerwijderen