zondag 25 mei 2014

25-05-2014: Een lekkere allround natuurdag op de Kampina

Toen we begonnen zaten de Weidebeekjuffers nog onder de dauwdruppels.
Het beloofde vandaag een mooie dag weer te worden, dus besloten Wiegert en ik er een allround natuurdag van te maken met de nadruk op libellen. En waar kun je zo'n dag beter beleven dan op de Kampina? We konden er allebei nog zeker drie nieuwe libellensoorten vandaan halen. Voor mij waren dat: Beekrombout, Venwitsnuitlibel en Maanwaterjuffer. Van de vlinders stond het Bont Dikkopje hoog op de verlanglijst en natuurlijk wat zich verder aan vogels, vlinders, libellen, reptielen & amfibieën zou aandienen. Toen we om een uur of acht arriveerden bij Smalbroeken, vonden we direct verschillende Weidebeekjuffers, die veelal nog onder de dauwdruppels zaten. Dat leverde wel een leuke foto op. Later zaten ze lekker in het zonnetje en kon ik ook eens een vrouwtje mooi op de plaat krijgen.
Vrouwtje Weidebeekjuffer.
Toen hadden we onze eerste libellenjaarsoort, de Azuurwaterjuffer, al binnen en de eerste nieuwe soort liet niet lang op zich wachten: de prachtige Beekrombout liet zich zien! Eerst eentje, hoog in een boom, toen een paar vliegende, maar uiteindelijk een paar exemplaren rustend op bramenbladeren en bereid zich te laten fotograferen. Ook andere libellensoorten lieten zich zien: Glassnijders, Viervlekken, Vuurjuffers, Platbuiken en Blauwe Breedscheenjuffers, waarvan sommige soorten zich ook erg mooi lieten fotograferen.
De eerste nieuwe soort van vandaag: de Beekrombout!
... en een nog niet helemaal uitgekleurd exemplaar.
Aardige soorten op vogelgebied waren onder meer Bosrietzanger (een stuk of drie zingende exemplaren), Wulp (jodelend), de Wielewaal, die nog een jaarsoort was, de Boompieper en de Grauwe Vliegenvanger. Ook de dagvlinders deden hun best, met Landkaartje en Groot Dikkopje als jaarsoorten en even verderop Bonte Zandoogjes en Icarusblauwtjes.
De Blauwe Breedscheenjuffer, zeer algemeen bij Smalbroeken.
Het Landkaartje liet zich mooi fotograferen.
We liepen een stuk verder naar een plek waar het Bont Dikkopje wel wordt gezien, maar daar hadden we geen geluk. We vonden er wel de bizarre Geelbandlangsprietmot en de eerste Gewone Oeverlibel van 2014. Na een tijdje besloten we terug te gaan naar de auto om naar een gebiedje met wat vennen te rijden, iets noordelijker, waar hopelijk onze andere gedroomde libellensoorten te vinden zouden zijn. Al lopende vonden we op de terugweg naar de parkeerplaats nog een fraaie Distelvlinder, een Hooibeestje en ook een Smaragdlibel, die zowaar nog even voor ons ging zitten ook.
Fotogenieke Smaragdlibel, dat gebeurt niet vaak.
En ook de Platbuik wilde best op de plaat vandaag.
Ons volgende doelgebied was snel gevonden en we liepen eerst langs het Kogelvangersven, waar we onder meer Citroenvlinder, de eerste Grote Keizerlibel van het jaar, Grote Roodoogjuffers en weer een Smaragdlibel en twee Groentjes vonden. Op een stukje hei vond ik de eerste sprinkhanen van het jaar, lekker vroeg, in de vorm van een stuk of drie zingende Knopsprietjes. Erg leuk! En toen ik even later naar boven keek in de hoop een Wespendief te zien vliegen, cirkelde er een joekel van een vogel boven me: een Kraanvogel! Kwam dat even goed uit, want die had ik op Texel gemist. De Kraan cirkelde een paar minuten rond en verdween toen uit beeld.
De Kraanvogel!
We keerden af en toe een paar boomstammetjes of -stronken om in de hoop daar een Hazelworm of iets dergelijks onder te vinden. Onder twee van die stronken zaten in totaal een stuk of zes Kleine Watersalamanders! Dat vond ik ook een erg leuke vondst. Je ziet ze bepaald niet iedere dag en ik had ze nog nooit voor de lens gehad. Ook vermaakten we ons met de altijd leuke Bastaardzandloopkevers. Bij de Zandbergsvennen had ik in no time de soort gevonden waarop ik hoopte - dacht ik op dat momen: de Venwitsnuitlibel! Hij liet zich nog lekker fotograferen ook en later vonden we er nog een. Achteraf bleek het echter om Noordse Witsnuitlibellen te gaan. Ook prima wat mij betreft, want ik had sowieso nog geen enkele witsnuitlibel op mijn lijst.
Noordse Witsnuitlibel, een nieuwe soort voor mij!
Kleine Watersalamander.
Na ons een tijdje te hebben vermaakt met de Venwitsnuit, zochten we nog naar de Maanwaterjuffer, maar die vonden we niet. Wel nog een Kleine Vuurvlinder, een Boterbloempje, een Sint-Jacobsvlinder en op de terugweg naar de parkeerplaats zagen we in het bos tot driemaal toe een juffertje dat we in eerste instantie niet konden thuisbrengen. Thuis bleken het, na het bekijken van de foto's, vrouwtjes Watersnuffels te zijn geweest.
Ons laatste doel van vandaag was een gebiedje bij Boxtel, dat De Geelders heet. Het was dé plek waar het Bont Dikkopje vandaan moest komen en waar we hoopten Levendbarende Hagedissen en Hazelwormen te vinden (en hopelijk te fotograferen).
Vrouwtje Watersnuffel.
Ja hoor, het Bont Dikkopje lukte ook nog vandaag!
In de Geelders barstte het van de Citroenvlinders. We zagen er zeker vijftien. Ook onze doelsoort, het Bont Dikkopje - voor mij pas de tweede ooit - was snel gevonden. Het liet zich mooi fotograferen en later vanmiddag vonden we er nog een stuk of drie. De Levendbarende Hagedis liet zich wel zien, maar maakte zich alle keren razendsnel uit de voeten, zodat een foto er niet in zat. We vonden nog twee Groentjes (nog nooit zo'n goed Groentjesjaar gehad!), veel Klaverspanners en een Gewone Pantserjuffer. Op de terugweg naar de auto liet nog een Bont Dikkopje zich fotograferen, iets wat onder hels steekmuggengeweld moest gebeuren. Het was een prachtige dag geweest.
Nog een Bont Dikkopje.

3 opmerkingen: