zaterdag 3 mei 2014

03-05-2014: Steppeklapdip, maar toch een leuke ochtend

Een Tapuit werkte lekker mee op het Luzerneveld.
Er zit al een aantal dagen een Steppeklapekster op de Maasvlakte, en vanmorgen hadden Wiegert en ik even tijd, dus gingen we erop af. We waren al vroeg aanwezig en samen met een tiental andere vogelaars zochten we de hele strook langs de Stuifdijk en het Luzerneveld af, maar helaas, geen Steppeklap. Wel vermaakten we ons met fotogenieke Tapuiten, zongen er Grasmussen en Braamsluipers, waren er talloze Kneutjes aanwezig, zagen we Visdiefjes langskomen en vonden we het nest van een Buizerd op de Stuifdijk, een heel bijzondere plek daarvoor, vonden wij. Op het Luzerneveld vloog er nog een barmsijs (soort onbepaald) over.
Maar geen Steppeklapekster dus, en toen het half elf was hadden we er geen vertrouwen meer in. We besloten voor de Zwarte Ibis van Nieuw-Lekkerland te gaan en mogelijk de Koereiger die daar gisteren was gezien.
De Zwarte Ibis werkte gelukkig wel mee en wilde ook wel op de foto.
Toen we aankwamen op de Ibisplek, aan de westzijde van Nieuw-Lekkerland, zonk de moed ons in de schoenen, want er leek maar een klein plasje water op de ijsbaan te staan, en daarin zat geen Zwarte Ibis. Maar zie, toen we waren uitgestapt bleek er nog een ander, groter plasje te zijn en daarin zag ik direct de Zwarte Ibis staan! Van een vriendelijke bewoonster mochten we even aan de zijkant van haar huis staan, zodat we nog wat dichterbij stonden en vrij zicht hadden op de ibis, die zich nog leuk liet fotograferen ook.
Tapuit met of zonder zonnetje erop: een groot verschil, maar het heeft allebei wel iets.
Toen we klaar waren met de ibis reden we nog even naar de plek waar de Koereiger gisteren was gezien, maar zoals ik al vermoedde (de vogel was gisteren om 14:00 uur voor het laatst gemeld), was die in geen velden of wegen te bekennen.
Toen ik nogmaals waarneming.nl checkte, bleek dat de Steppeklapekster toch weer was gevonden, en wel op het Luzerneveld, waar wij toch een aardig tijdje al Tapuiten fotograferend hadden doorgebracht. En we waren niet de enigen. Dat was toch wel even een dompertje. Tijd om terug te gaan was er niet, want Wiegert moest om twee uur thuis zijn. Geluk bij een ongeluk is, dat we allebei de vogel van Texel al hadden, en ik zelfs ook de allereerste voor Nederland, eveneens op Texel.
De Zwarte Ibis, druk fouragerend.
Nou ja, ondanks de wat bittere pil van de gemiste Steppeklapekster waren we het er toch over eens dat het een leuke ochtend was geweest, met als hoogtepunten de Zwarte Ibis en de fotogenieke Tapuiten van de Maasvlakte.
Mannetje Tapuit op de Maasvlakte.
En nog een keer de Zwarte Ibis.

1 opmerking:

  1. Het mag dan geen Steppeklapdip geworden zijn maar toch wel een prachtige vogelaarsochtend.

    BeantwoordenVerwijderen