woensdag 2 april 2014

02-04-2014: Steeds meer voorjaarssoorten

Verliefde Dagpauwogen!
Het is nog steeds heerlijk voorjaarsweer, dus we moeten er maar van profiteren. Vanmiddag opnieuw een fietstocht door de streek gemaakt en dat was niet voor niets. Net buiten Leerdam, langs de Horndijk, zong mijn eerste Blauwborst van 2014 al, en die liet zich nog mooi zien ook. Later vond ik er nog eentje, bij Heukelum. Er vloog een mooie man Bruine Kiekendief over en er waren veel witjes actief, wat me goede hoop gaf dat ik vandaag eindelijk (nou ja) mijn eerste Oranjetipje zou vinden.
Maar eerst een tijdje kijken bij Lappenheide, waar de Ooievaar op z'n paalnest zat, drie of vier Kleine Plevieren aan het baltsen waren, een paar Graspiepers overtrokken en de Heikikker riep. Verder was er niet veel veranderd ten opzichte van mijn vorige bezoek, hoewel: de eerste Grauwe Ganzen en Wilden Eenden zwommen alweer met jongen rond!
Langs de Nieuwe Zuiderlingedijk was het kassa, ondanks dat ze er met allerlei herrieapparaten en groot materieel bezig zijn. Er zong een Rietzanger vanuit een van de grotere rietvelden en dat was weer een eersteling voor 2014. Even later vond ik twee mannetjes Oranjetipje. Ik stapte af en probeerde ze te fotograferen, maar dat lukte niet. Ze waren veel te zenuwachtig. Er vlogen ook Klein Geaderde Witjes en Groot Koolwitjes. En, ook erg leuk: er roffelde een Kleine Bonte Specht! Alweer een, dus, dat betekent dat ze het goed doen in deze streek.
Bij Vogelswerf vloog een verliefd stelletje Dagpauwogen rond, dat zich ook liet fotograferen. Nabij Heukelum ging ik langs een plekje waar ik vorig jaar de IJsvogel had, en jawel: ik had hem direct te pakken. Omdat het waarschijnlijk om een broedplaats gaat, zal ik de exacte plek hier niet melden. Ik vond in dit gebiedje ook nog een Bont Zandoogje, ook alweer mijn eerste voor dit jaar. Zo werden het alweer een paar mooie uurtjes.
Mijn eerste Bont Zandoogje van 2014!

4 opmerkingen: