zaterdag 15 maart 2014

15-03-2014: De dag van de Rouwkwikstaart

Ondanks dat we andere, zeldzamere vogels zagen, gaat vandaag de boeken in als de dag van de Rouwkwikstaart.
Ik had vandaag afgesproken om een dagje te gaan vogelen met René en Koert. We troffen elkaar om kwart voor negen op het station van Vlaardingen, want ons eerste doel was het mannetje Ringsnaveleend dat al een paar dagen in de Broekpolder huist, een soort die ik nog maar twee keer eerder zag in Nederland. Na enig zoeken vonden we de goede parkeerplek en liepen naar de plas waar de vogel zat. Moeilijk deed -ie niet. De Ringsnavel lag lange tijd op niet al te grote afstand te slapen tussen wat Tafeleenden, en later alleen. Een paar keer haalde hij zijn kop uit zijn veren en eenmaal poetste hij zich kort. Intussen genoten we ook van de baltskreten van Dodaarzen en een prachtige zomerkleed Geoorde Fuut. Er moest ook nog een Klapekster in de omgeving huizen, en omdat de Ringsnaveleend zich voornamelijk beperkte tot slapen, gingen we die na een tijdje maar eens zoeken. Zonder resultaat helaas.
Slapende Ringsnaveleend tussen Tafeleenden.
We vertrokken naar onze volgende doelsoorten van vandaag: de Arendbuizerd en de Ruigpootbuizerd van de Maasvlakte. Bij aankomst vonden we meteen een vrouwtjestype Blauwe Kiekendief die laag over het veld vloog. Later vlogen er zelfs twee tegelijk. En na twee stops vonden we ook de Arendbuizerd, Die liet zich wel heel fraai en uitgebreid zien vandaag, eerst zo'n twintig minuten hangend en zwevend boven de dijk van de slufter en af en toe een rondje vliegend, en toen we terugkwamen van de lunch zat hij op een paaltje in het veld en liet zich zowaar fotograferen. Een heerlijke vogel! Na de eerste uitgebreide waarneming van de Arendbuizerd gingen we lunchen in paviljoen De Stormvogel, waarna we terugreden naar het veld, in de hoop ook de Ruigpootbuizerd op te rollen. Ik zei tegen mijn metgezellen dat we goed moesten opletten op Rouwkwikstaarten en dat we, als we een graslandje met plassen water erop tegenkwamen, dat even goed moesten bekijken. En jawel, we kwamen zo'n stukje grasland tegen en meteen vond ik een prachtig mannetje Rouwkwikstaart! Dat was even kicken. Omdat er een auto achter ons stond te wachten op het smalle weggetje moesten we doorrijden en kwamen weer bij het veld. De Arendbuizerd hing nog steeds boven de dijk, maar de Ruigpoot liet zich niet zien. Dus reden we maar een eind de stuifdijk van de Tweede Maasvlakte langs om te zien wat dat zou opleveren. Rouwkwikstaarten dus! We vonden een grote groep gemengde Spreeuwen, Graspiepers en kwikstaarten, waar minstens negen Rouwkwikstaarten tussen zaten! Een absoluut record Rouwkwikken-op-één-dag voor ons allemaal.
De Arendbuizerd poseerde later in de middag op een paaltje.
Het is onvermijdelijk dat vandaag herinnerd zal worden als de dag van de Rouwkwikstaarten, die mooie Ringsnaveleend en Arendbuizerd ten spijt. We volgden de Rouwkwikken een tijdje en we konden een aantal niet onaardige foto's maken.
We keken nog even over zee bij de nieuwe zeetrektelpost en zagen wat Rotganzen, Zwarte Zee-eenden en enkele duikers naar noord vliegen. Daarna reden we terug naar het veld en daar kregen we uiteindelijk ook nog de felbegeerde Ruigpootbuizerd in het vizier, biddend boven de dijk, terwijl de Arendbuizerd genoeg had van het gevlieg en lekker op een paaltje zat uit te rusten.
Na nog een halfuurtje genieten was het mooi geweest en gingen we huiswaarts. Het was een heerlijke vogeldag geweest, en zelfs het weer was ontzettend meegevallen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten