woensdag 5 maart 2014

05-03-2014: De eerste vlinders en meer

Ooievaarpaar bij De Paay nabij Rhenoy.
Het was heerlijk voorjaarsweer vandaag! Vanmorgen, tijdens het uitlaten van de hond, fladderde de eerste Kleine Vos van 2014 al langs me heen en vanmiddag heb ik een rondje door de streek gefietst, waarbij ik de eerste Dagpauwoog van het jaar tegenkwam! Altijd weer een heerlijk moment, als de eerste vlinders van het jaar zich laten zien en de lente dus duidelijk in aantocht is.
Ik fietste eerst langs Lappenheide, waar de Slobeenden en Wintertalingen druk bezig waren met de paarvorming. De fluitjes van de talingen waren niet van de lucht. Ook de Kieviten deden wat dat betreft hun best. Er zaten er vele tientallen. Deze keer waren er ook Grutto's present, een stuk of twintig. Helaas zaten ze helemaal achterin tussen het gras, zodat ik niet goed kon zien of er ook IJslandse tussen zaten. Intussen klepperde de huis-Ooievaar een paar maal, ook die heeft het voorjaar in z'n kop.
De vrijvliegende en ongeringde Kwak bij De Paay. 
Deze keer fietste ik eens een heel andere kant op, namelijk richting Rhenoy en dan langs de Linge noordwaarts tot aan het dierentuintje De Paay. Ik hoopte op een zingende Tjiftjaf, een IJsvogel, misschien zelfs de eerste Boerenzwaluw. Maar die zaten er niet in. Wel twee Kluten, een Grote Zilverreiger die alweer in broedkleed was, een fraai Ooievaarpaar op een paalnest bij De Paay en de vrijvliegende en ongeringde Kwak, die uiteraard wel afkomstig is uit het dierentuintje en zijn opgesloten makkers trouw blijft, want hij zat de hele tijd op de Kwakkenkooi.
Het eerste bloeiende Klein Hoefblad kwam ik ook nog tegen vandaag, evenals idem Speenkruid. Het was een lekker tochtje.
En nogmaals de Ooievaars. Ze zaten er mooi voor.

3 opmerkingen:

 1. Prachtige foto's! Wat een schatje, die Kwak! Ooievaars zijn altijd indrukwekkend. We zagen er ook alweer eentje op het nest van de kerk in Leerbroek. Binnenkort weer eens even een kijkje nemen. Hoe is het eigenlijk met het nest op Het Oude Raadhuis in Leerdam, wordt dat de laatste tijd nog weleens bewoond?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Op het Oude Raadhuis heb ik al jaren geen Ooievaar meer gezien. Ik vraag me zelfs af of het nest er nog wel op ligt. Zal binnenkort eens kijken.

   Verwijderen
 2. zulke dagen zijn onbetaalbaar en alles is ook zo vroeg.

  BeantwoordenVerwijderen