maandag 24 februari 2014

24-02-2014: Paar uurtjes Biesbosch

Grauwe Gans met een paar soepgansgenen.
Het was vandaag lekker lente-achtig weer, zo'n 11 graden met een zonnetje, dus namen Cilja en ik de gelegenheid te baat om een paar uurtjes de Brabantse Biesbosch in te duiken met ons hondje Chico. Het was vandaag ook kraanvogeldag: zo'n dag die je ieder voor- en najaar wel hebt, waarop de kraanvogels massaal door (meestal het oosten van) Nederland trekken. Omdat de wind uit het zuidoosten kwam en er al een paar groepen Kraanvogels over de Biesbosch waren gemeld, hoopte ik natuurlijk dat wij ook eens mazzel zouden hebben met zo'n fraaie groep Kraanvogels. Maar geheel volgens de traditie misten wij ze weer grandioos, terwijl er tijdens ons verblijf toch een groep van 60 over de Hardenhoek zijn gevlogen.
Nou ja, het missen van doortrekkende Kraanvogels, daaraan ben ik gewend. Over tot de orde van de dag.
De eerste stop, bij polder Hardenhoek, leverde meteen een paar jaarsoorten op. Een groep Grutto's duikelde door de lucht en een Graspieper zette aan tot zang, wat er nog niet helemaal van kwam. Ook zong een Veldleeuwerik en de eerste Cetti's Zanger maakte zijn aanwezigheid luid en duidelijk kenbaar.
We maakten een wandeling bij de Pannenkoek, waar ook driftig werd gezongen. Ook hier weer drie Cetti's Zangers en twee Waterrallen waren tegen elkaar op aan het krijsen. Aan het einde van het paadje stonden zes Grote Zilverreigers in het water, en ineens vloog alles op in de Hardenhoek, waaronder ook een groep Kluten - wederom een jaarsoort. Ik dacht eerst dat een Zeearend de onruststoker was, maar het bleek een fraaie adulte Slechtvalk te zijn. Die liet zich erg mooi zien en ging uiteindelijk in een kale boom zitten, zodat we hem rustig konden bekijken.
De Deeneplaatweg dan. Daar is veel veranderd en hoewel er mooie natte gebiedjes zijn aangelegd hadden we allebei een beetje heimwee naar dat oude land zoals het er vroeger was. Er ligt nu ook een joekel van een parkeerplaats en bij ons favoriete deel van de weg, ergens halverwege, mag je nu met de auto niet meer komen. Toch er maar even ingereden (niet verder vertellen hoor) en ter plekke een stukje gewandeld. Een Watersnip vloog op en die was wederom een jaarsoort.
Ten slotte nog even gekeken of de Steenuil onder z'n schoorsteen zat en jawel, die zat lekker in het zonnetje. Het was toch weer even heerlijk in de Biesbosch.

1 opmerking:

  1. Ja ik ben het helemaal met je eens ik kan er ook nog niett erg aan wennen het zal misschien best mooi worden we moeten het maar afwachten.

    BeantwoordenVerwijderen