zaterdag 25 januari 2014

25-01-2014: Kleine Geelpoot en nog veel meer!

De Kleine Geelpootruiter, in het geheel niet schuw, liet zich prachtig zien!
Er zijn in Noord- en Zuid-Holland op dit moment veel erg leuke soorten aanwezig, en vandaag zou ik met Koert en René het nieuwe vogeljaar inluiden, dus dat kwam goed uit. We begonnen in de Coepelduynen te Noordwijk, waar zich twee Humes Bladkoningen bevinden. Het begint een jaarlijkse traditie te worden dat deze Siberische dwaalgasten in deze omgeving overwinteren, en dat vinden wij helemaal niet erg. Het was even zoeken naar de plek, maar toen we er eenmaal waren was in ieder geval één van de Humes Bladkoningen snel gevonden, want die riep regelmatig. We zagen 'm af en toe even kort vliegen, maar er vloog ook een Goudhaan rond die soms voor verwarring zorgde. Omdat de HuBla's niet echt tevoorschijn wilden komen gingen wij verderop, want er wachtte nog een hele rits soorten.
Wat een heerlijk beestje, die Kleine Geelpootruiter.
We reden naar Katwijk aan Zee, waar bij Hotel Savoy al een tijdje een Grote Burgemeester huist. Vanwege de zandsuppletie daar stierf het er van de meeuwen, waartussen het lastig zoeken was omdat door de opgeworpen hopen zand het strand heel onoverzichtelijk was en bovendien mag je het strand niet op momenteel. We vonden de burg ook na lang speuren niet, wel vonden we een paar leuke (jaar)soorten, zoals Kleine Mantelmeeuw, Nonnetje en twee Kuifduikers. Ons volgende doel was Valkenburg (ZH) waar een Siberische Tjiftjaf was gemeld, een (sinds kort) soort die wij nog steeds niet hebben, en omdat de SibTjif sinds 01-01-2014 de soortstatus heeft, is hij ineens een stuk harder nodig voor de lijst dan vroeger. Maar helaas, we kwamen in een kansloze wijk terecht en we hadden weinig idee waar we precies moesten zoeken, zodat we er maar niet teveel tijd aan verprutsten. Vol gas naar de kop van Noord-Holland dan maar, en daar ging het beter met de soorten.

Een korte blik in de Dijkwielen langs de Noorderdijkweg leverde roepende Baardmannen op, maar nog niet de Topper. Daar waren we ook te ongeduldig voor, want iets ten noorden van de Dijkwielen wachtten twee Grote Piepers op de dijk! Die zaten er al enkele dagen en ze lieten zich ook aan ons heel leuk zien, weliswaar op enige afstand, maar goed en langdurig. Het was een tijd geleden dat we zo'n fraaie Grote Pieper-waarneming hadden! Terwijl we stonden te kijken vloog er ineens een vrouwtje Smelleken over ons heen, wat ook al bijzonder mooi was. Nadat we de piepers een tijdlang hadden bekeken, liepen we terug en wierpen vanuit de vogelhut nog een blik over de Dijkwielen. Na enig zoeken vond ik toch nog een man Topper, en dat is altijd een fijne soort om binnen te hebben als je in het midden des lands woont.
Nog maar eentje van de Kleine Geelpoot. Hij heeft het verdiend.
Op naar het plasje van Vatrop dan, waar de hele winter al een Kleine Geelpootruiter huist, en die stond hoog op mijn verlanglijst. Niet alleen was hij pas mijn tweede voor Nederland, het was ook nog eens zo dat die eerste waarneming niet echt super was, en naar de foto's te oordelen liet deze Kleine Geelpoot zich fantastisch zien! Nou, dat klopte. De sierlijke vogel was in het geheel niet schuw en trok zich niets aan van de vogelaars en fotografen, maar wandelde onbekommerd over het slik en door het water. Jammer dat het zulk donker weer was, maar de foto's zijn toch niet onaardig geworden. We genoten een hele tijd van deze heerlijke vogel en intussen vloog er twee keer een groep Goudplevieren over, een jaarsoort. Toen we terugliepen naar de auto checkten we nog even de Rotganzen op het aangrenzende weiland en daar vond ik prompt een Witbuikrotgans tussen, ook alweer helemaal niet gek.
Zo'n beest heeft best wel lange poten.
Het was al half drie geweest en hoog tijd voor een lunch en een paar koppen koffie bij De Zingende Wielen. Daarna was er niet veel tijd meer over. Die brachten we door achter De Putten bij Camperduin, waar we tussen de groepen ganzen na veel gespeur uiteindelijk vier stuks Dwergganzen wisten te vinden. De Zwarte Ibis, die hier ook ergens moet huizen, bleef voor ons verborgen. Maar we waren zeer tevreden met alle mooie soorten die we weer hadden gezien vandaag. En de ibis, de burgemeester en de SibTjif komen nog weleens. Achter deze link vind je een kort filmpje dat ik maakte van de Kleine Geelpootruiter.
Ik kon er geen genoeg van krijgen, en de Geelpoot ook niet, blijkbaar.

1 opmerking: