zaterdag 11 januari 2014

11-01-2014: Ochtendje Biesbosch & een onverwachte krent

Het Steenuiltje van de Biesbosch zat weer op z'n plek.
Vanmorgen heb ik met Wiegert in de Biesbosch doorgebracht. Hij 'moest' ganzen tellen in de polder Hardenhoek, dus daar spendeerden we de eerste anderhalf uur. Terwijl we in het donker naar het uitkijkpunt liepen, begon in een bosje langs het pad onmiddellijk een Cetti's Zanger te zingen. Verder weg zong er later nog een. Dat was alvast een leuk begin. Een Rietgors riep, en die was eveneens een jaarsoort. Langzaam werd het licht en toen zagen we dat er Kleine Zwanen op het water zaten, we telden er 51, waaronder slechts 4 jonge vogels. Een paar Grote Zilverreigers en 9 Grote Zaagbekken vlogen over en intussen telden we ganzen, waaronder Grauwe -, Kol-, Brand- en ook 12 Toendrarietganzen, een leuke jaarsoort. Toen de meeste ganzen waren gevlogen liepen we lichtelijk verkleumd terug naar de auto. Onderweg daarnaartoe zagen we een Veldleeuwerik door het gras kruipen.
We reden een eindje de Deeneplaatweg op en het weggetje richting museum en konden vaststellen dat er landschappelijk heel veel veranderd is in korte tijd, maar veel soorten leverde het niet op. Gelukkig zat het Steenuiltje weer voor ons klaar onder de schoorsteen van z'n woninkje, en dat was deze keer extra leuk omdat -ie de eerste van 2014 was. In polder Maltha vonden we nog een Dodaars en een wijfje Nonnetje. Maar het zoeken naar Bos-, Rans- en Kerkuil leverde helaas niets op.
Terwijl we terugreden zagen we dat er in Culemborg een Vale of Siberische Braamsluiper werd gezien en we besloten daar nog even op af te gaan. We moesten lang op het beestje wachten terwijl er af en toe een bui regen op ons neerviel, maar na dik een uur liet -ie zich ineens een paar keer vluchtig zien. Na nog wat geduld kregen we 'm uiteindelijk toch even goed in de kijker.
Omdat we toch in de buurt waren, reden we nog even naar de Culemborgse Ransuilenboom, waarin twee Ransuilen zaten te wachten op de avond. Dat was een mooie afsluiter van een leuke vogeldag!

1 opmerking: