maandag 25 november 2013

25-11-2013: Sperweruil!

De Sperweruil, een van mijn grootste wenssoorten, eindelijk in the pocket!
Gisteravond ontstond er ineens hevige opschudding in vogelaarsland, want in Zwolle werd een Sperweruil ontdekt! Eigenlijk herondekt, want de vogel was op 12 november jl. al waargenomen door een machinist van de NS, maar ondanks dat enkele mensen toen hebben gezocht, werd de vogel toen niet teruggevonden. Maar gisteren zat -ie dus ineens bij het BP tankstation aan de IJsselallee te Zwolle. Vele tientallen vogelaars waren er meteen op af gegaan, en de vogel werd tot na middernacht gezien. Toen was hij weggevlogen en voor degenen die niet meteen konden maar moesten wachten tot vandaag was het hopen en bidden dat hij zou worden teruggevonden. Want de Sperweruil mensen, dat komt dicht in de buurt van de ultieme wenssoort: bloedzeldzaam in Nederland met slechts vier waarnemingen in de laatste 100 jaar en dan dat uiterlijk! Wat een beest!

"Loopt daar een muis?"
Het spreekt bijna vanzelf dat Wiegert en ik er vandaag op af gingen, want we waren allebei 's middags in de gelegenheid en het was een totaal nieuwe soort voor ons allebei. En wat voor een! Na een spannende rit van vijf kwartier arriveerden we op de plek en we zagen al zo'n 100 man en vrouw staan kijken. Gauw de auto geparkeerd, erheen gelopen en jawel, daar zat de Sperweruil, helemaal verscholen achter takjes in een boom, dichtbij en fraai te zien, maar niet te fotograferen. Ondanks dat alleen de waarneming al ontzettend kicken was, wil je van zo'n soort natuurlijk ook als het even kan een paar leuke foto's. We moesten geduld hebben, maar uiteindelijk, na een dik uur op dezelfde plek te hebben gebivakkeerd, begon de uil te bewegen en uiteindelijk vloog hij naar een andere boom midden op de groenstrook langs de weg, waar hij kort bleef zitten om vervolgens naar een boom in de middenberm van de autoweg te vliegen. Daar zat -ie wel mooi vrij, maar onder beroerd licht. Zo is het altijd wat. Maar de aanhouder wint, want na een kwartiertje of zo vloog de Sperweruil wederom op om prachtig open en bloot te gaan zitten onder mooi licht.

"Wat een drukte, is dat allemaal om mij?"
Toen was het fotograferen geblazen, en dat leverde boven- en onderstaande plaatjes op. Ondertussen waren diverse cameraploegen van nieuwsprogramma's aan het filmen en mensen aan het interviewen en er was door de gemeente zelfs een mannetje ingeschakeld om ervoor te zorgen dat overenthousiaste vogelaars niet op de rijbaan van de autoweg zouden belanden (en om ervoor te zorgen dat er niet geparkeerd werd naast die autoweg...). Om kwart voor vier waren we voldaan en reden we huiswaarts, met een van de mooiste soorten van dit jaar, nee, van de afgelopen jaren, in the pocket.Een deel van de toegestroomde vogelaars. De Sperweruil zit in de rode cirkel.

4 opmerkingen:

 1. gefeliciteerd Jan wat een belevenis ,wat is dit mooi. hier kan je vanavond wel een glaasje wijn op drinken wat moeten jullie genoten hebben en nu nog lijkt mij.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, geweldige waarneming. Wat een mooi dier!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Gefeliciteerd Jan! Hij is inderdaad erg mooi. En je ziet 'm kijken naar al die mensen, hahhahaahhaa... hij voelde zich vast een grote ster ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Super, wat een prachtdier!

  BeantwoordenVerwijderen