vrijdag 22 november 2013

22-11-2013: Grote Kruisbekken

Mannetje Grote Kruisbek
Er is momenteel in ons land een invasie gaande van Grote Kruisbekken! Dat is bijzonder, want het gebeurt maar zelden dat deze grote uitvoering van de Kruisbek het zich verwaardigt om en masse naar Nederland te komen. Waarschijnlijk als gevolg van een slechte zaadoogst van dennen (hun voornaamste voedsel) ziet deze Noordeuropese vogel zich soms genoodzaakt zijn heil in zuidelijker streken te zoeken. En dan komt hij soms naar ons land. Ik had er natuurlijk allang op af gemoeten, want ze zitten er al een tijdje, maar vandaag kwam het er eindelijk van en vanmorgen om acht uur vertrok ik met Wiegert naar de Strabrechtse Heide, waar er een stuk of zestien zitten.
Op zo'n heidegebied met dennenaanplant is verder niet veel te beleven in de winter, hoewel het er miechelde van de Kuifmezen, toch een soort die we niet al te vaak zien. Maar we konden snel doorlopen naar de plek waar de Grote Kruisbekken meestal gezien worden, in de buurt van het Beuven. En jawel, daar stonden al twee vogelaars die Grote Kruisbekken in beeld hadden, althans daarvan waren ze overtuigd, en dat wilden we maar al te graag geloven. Het leek er ook erg op: de vogels riepen vrij laag met een u-klank, ze waren actief in de weer met het verslepen van dennenappels en ze kwamen best fors over. Eén van deze vogels kwam even naar de grond om te drinken en toen konden we 'm op de foto zetten:
Kruisbek
Enfin, de ware Kruisbekkenner ziet het waarschijnlijk al. We waren te gretig geweest en sowieso te onervaren met Kruisbekken, want het betrof hier achteraf toch gewone Kruisbekken, wat bevestigd werd door de geluidsopnamen die Wiegert had gemaakt.
Gelukkig kwam het toch nog goed allemaal. Want toen we na een tijdje besloten een stukje verder te lopen om weer warm te worden, stond een eindje verder een groepje vogelaars te kijken naar de echte Grote Kruisbekken. Die brachten onder meer een erg laag, diep geluid voort, maar ook een roepje dat juist hoger was en eentje die eigenlijk sprekend leek op de vluchtroep van het eerder geziene groepje Kruisbekken. Kortom, het was allemaal toch wat lastiger dan we hadden gehoopt c.q. verwacht. Maar uiteindelijk lieten de Grote Kruisbekken zich in de loop van de dag een paar keer prachtig zien. Helaas was het licht zodanig beroerd dat van goeie foto's geen sprake kon zijn. Een paar bewijsplaatjes zaten er wel in, gelukkig.
Grote Kruisbek, man, met echte 'stierennek' en papegaaiensnavel.
Bij de Grote Kruisbekken landde ook nog een groepje barmsijzen, waarvan er drie te herkennen waren als Kleine Barmsijs, en dat was nog een jaarsoort. Om twee uur hielden we het voor gezien. Het was een mooi en leerzaam uitstapje geweest.

1 opmerking:

  1. als jullie zelfs moeite hebben om de goede er uit te halen dan zou dat mij zeker niet gelukt zijn maar wel mooi om op dezelfde dag de gewone en de grote kruisbekken te zien.

    BeantwoordenVerwijderen