zaterdag 5 oktober 2013

05-10-2013: Op naar de Hop

Sneeuwgors langs de dijk op Maasvlakte 2.
Er zit al ongeveer een week een Hop in Katwijk, die zich fantastisch mooi laat fotograferen bovendien. In combinatie met de Dwerggors die al twee dagen bij Lage Weg zat, een Bladkoning her of der en de Arendbuizerd van de Maasvlakte die Chris nog niet had kon dat een leuk rondje worden! Om half acht vanmorgen zetten we koers naar het gehucht Lage Weg waar we vrij eenvoudig de goeie plek vonden. Anderhalf uur later hadden we weliswaar Zwarte Roodstaarten, een Paapje, wat Watersnippen en andere leukerds gezien, maar geen Dwerggors. We gingen ervan uit dat het gorsje gevlogen was en zetten ietwat teleurgesteld koers naar Katwijk. Toen we bij de Zanderij aankwamen vertelde een vertrekkende vogelaar ons direct waar we moesten wezen, waarvoor dank! Want het was een dubbeltje op z'n kant, de Hop. We kwamen aanlopen en zagen hem van ver opvliegen, een rondje vliegen, weer even landen, maar omdat er meteen weer een fotograaf op af spurtte, vloog de Hop weer op om ditmaal in de wijk te verdwijnen, waar hij voorlopig niet werd teruggevonden. Dat was aanvankelijk wel balen, want de fantastische foto's indachtig hadden we toch wel een ietwat andere voorstelling van onze a.s. Hopwaarneming gemaakt: metertje of tien max, foto's randje-randje. Nu hadden we hem weliswaar op de jaarlijst, maar zo'n ver wegvliegend beest was ietsje minder dan we hadden gehoopt. Later draaide dat gevoel wel bij, toen waren we blij dat -ie sowieso in the pocket zat, want als we twee minuten later dat veld waren opgelopen hadden we hem helemaal gemist.
Enfin, de Hop was zoek en wij besloten in de tussentijd een Bladkoning te gaan opzoeken in het Duinpark. Eerste rondje: niets. Maar toen hoorde ik 'm ver weg roepen, we liepen erheen, er volgden nog twee roepjes en toen een hele tijd niets. We zochten een groep mezen af, maar vonden de vogel niet. Toen ineens een paar roepjes vlak boven ons, maar nog kregen we hem niet in de kijker. Toch vond ik 'm uiteindelijk in een boomkruin en toen konden we de Blako eindelijk heel aardig bekijken: mooie lange wenkbrauwstreep, vleugelstreepjes, alles erop en eraan. Als bonus vonden we nog een Bonte Vliegenvanger, ook altijd leuk.
Er was intussen alweer een uur verstrekten en de Hop was nog steeds niet teruggevonden, zodat we besloten voor de Arendbuizerd te gaan.
En het tweede Sneeuwgorsje van de MaVla.
Ook de Arendbuizerd maakte het ons niet gemakkelijk. We keken een tijdlang naar een vijftal zeer verre Buizerden waarbij ik niet het gevoel kreeg dat -ie erbij zat, in tegenstelling tot enkele andere aanwezigen. Van één zeer ver en hoog exemplaar dachten we dat het een kanshebber zou kunnen zijn, maar zeer verre en hoge vogels zijn eigenlijk kanshebber voor van alles en nog wat.
Toch kregen we uiteindelijk ook de Arendbuizerd nog redelijk aardig in de kijker, tot grote vreugde van Chris en natuurlijk ook van mezelf, hoewel ik hem vorige week nog een stuk beter had gezien. Foto's zaten er ook vandaag niet in, wel een Blauwe Kiekendief over het veld en de melding van diverse Velduilen langs de dijk verderop. Daar reden we naartoe, en toen we een groepje vogelaars op de dijk zagen staan gingen we daar maar eens kijken. Op de dijk zaten wel twee Sneeuwgorzen, hartstikke leuk en een jaarsoort bovendien, maar voor de uilen moesten we nog een stuk verderop zijn. Omdat we in tijdnood kwamen, hebben we de Velduilen na een heel stuk vruchteloos over de dijk lopen maar laten zitten. Het was een mooie vogeldag geweest.

2 opmerkingen:

  1. nou wat een oogst als ik lees wat je allemaal wel hebt valt wat je net niet hebt toch helemaal in het niet.

    BeantwoordenVerwijderen