dinsdag 27 augustus 2013

27-08-2013: Najaarstrek officieel van start

Een van de drie Bonte Vliegenvangers van vandaag.
Toch nog onverwachts is afgelopen weekend de najaarstrek losgebarsten. Natuurlijk waren de steltlopers al een tijdje bezig, maar vanaf vrijdag jl. was het ineens ook met de zangers en de roofvogels bingo. Texel zat vol met leuke soorten, overal werden Draaihalzen gezien en Wespendieven trokken met honderden over het land. Gisteren was het op de Maasvlakte ook prima vogelen en dus besloten Wiegert en ik om er vandaag ook een kijkje te nemen, natuurlijk in de hoop op een Draaihals, een Ortolaan, een Sperwergrasmus of zoiets leuks. Laat ik er maar niet omheen draaien: die soorten zaten er niet in. Het was een heldere nacht geweest en blijkbaar waren de leukste soorten weer verderop gegaan. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat we ons niet geamuseerd hebben, want het was erg leuk op de Maasvlakte vandaag.
Ook de Gekraagde Roodstaart liet zich mooi zien en fotograferen vandaag.
We concentreerden ons op de bosjes op de oude Vuurtorenvlakte en de Stuifdijk, het Luzerneveld en ook keken we een halfuurtje over zee. De bosjes leverden onder meer een drietal Bonte Vliegenvangers op, waarvan een er zich gewillig liet fotograferen. Ook vonden we er Fitissen, Tjiftjaffen, een paar Gekraagde Roodstaarten, een Roodborsttapuit, Kneutjes, een Merel, een Heggenmus en Spreeuwen, terwijl een Bruine Kiekendief-vrouw over vloog. Op een aangrenzend open veldje zaten diverse Tapuiten (zeker 15 gezien vandaag) en tot onze grote vreugde ook enkele Paapjes, want die waren nog een jaarsoort. We zagen zeker vier Paapjes vandaag, waarschijnlijk meer.
De Bonte Vlieg.
Ook stootten we af en toe Boompiepers op. Na een tijd bosjes afzoeken concludeerden we dat onze gedroomde soorten er waarschijnlijk niet meer in zaten, temeer omdat er nog een tiental andere vogelaars aan het zoeken was, die ook geen Draaihals of Sperwergrasmus vonden. We besloten daarom even over zee te gaan kijken en dan het Luzerneveld op te lopen. Op zee was het rustig, hoewel een heeeeeel verre adulte Jan-van-Gent nog een jaarsoort voor mij betekende, nummer twee van vandaag.
De Gekraagde Roodstaart werkte echt fijn mee!
Vanaf de dijk liepen we richting Luzerneveld. Op de dijk Tapuiten en een zeer fotogenieke Gekraagde Roodstaart, een beestje waarvan we erg blij werden. Ook hier weer Paapjes en een Bonte Vlieg, en op het veld telde ik heel snel elf Tapuiten, waarschijnlijk waren het er nog meer. Op vlindergebied valt te melden dat we erg veel Hooibeestjes hebben gezien vandaag en een stuk of drie Oranje Luzernevlinders. En zo werd het toch een hartstikke leuke dag.
Vooruit, nog maar een foto van die bereidwillige Gekraagde Roodstaart.

3 opmerkingen:

 1. dat zijn toch wel heerlijke plekken om te vogelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hey Jan,

  Al een tijdje niet gereageerd op je blog, maar dat betekend niet dat ik ze niet lees en bekijk:)
  Mooie blogs, vooral deze. Ook al heb je DE soorten waarop je gehoopt hebt niet gezien, heb je toch een aantal fraaie soorten gefotografeerd. De GKRS met name is erg fraai!!
  Goed weekend.

  Groeten,
  Arné

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dag Jan, leuk verslag. Ja die najaarstrek is in volle gang! Ik zet je blog in mijn lijst en ga je volgen!

  BeantwoordenVerwijderen