vrijdag 23 augustus 2013

23-08-2013: Reptielen, vlinders en sprinkhanen

Het Hooibeestje, we zagen er nogal wat vandaag.
Het is zomer en het was vandaag mooi weer, dus werd het weer een natuurdag waarbij de vogels niet op de eerste plaats kwamen. Doelsoorten vandaag waren de Gladde Slang, de Adder, de Kleine Heivlinder, de Kommavlinder en de Zadelsprinkhaan. Vanmorgen om half acht vertrok ik met Christiaan en Wiegert uit Leerdam en een uurtje later betraden we een heideveld in de omgeving van Kootwijk, waar we op zoek gingen naar de beide slangen, en wat er nog meer aan leuks langs wilde komen natuurlijk. Boomleeuweriken, Boompiepers, een Roodborsttapuit en twee roepende Raven waren vogels die we niet elke dag tegenkomen, maar we waren er niet speciaal naar op zoek. We speurden vanaf het pad in de hei en kijk eens aan, na enige tijd had Wiegert een vrouwtje Adder gevonden!
Een vrouwtje Adder, te herkennen aan de bruine kleur.
Slangen zijn zeer schuwe dieren en ook al was het nog vroeg, als je één verkeerde beweging maakt zijn ze weg. Zo ook deze Adder, want toen ik haar vanuit een ander standpunt wilde fotograferen en me bewoog, schoot ze weg tussen de hei. We waren erg blij met deze waarneming, en achteraf bleek de Adder vandaag de enige slang die we tegenkwamen. Wel vonden we nog een stuk of vijf Zandhagedissen, waarvan een volwassen dier en een juveniel zich leuk lieten fotograferen.
Zandhagedis.
Een van die jonge Zandhagedisjes racete zelfs over mijn camera heen terwijl ik hem aan het macro-fotograferen was.
Jong Zandhagedisje gluurt van tussen het mos. Is it safe?
Een Paardenbijter was nog nieuw voor de jaarlijst libellen en verder zagen we nog Hooibeestjes, Kleine Vossen en een Ree dat wegsprong uit de dekking.
Ons volgende doelgebied was het Kootwijkerzand, waar Kommavlinder en Kleine Heivlinder op het programma stonden. Beide soorten waren rap gevonden. Twee Kommavlinders hielden zich in een plukje Struikheide vlakbij de parkeerplaats op en lieten zich aardig fotograferen.
Kommavlinder op Struikhei. Zo lijkt -ie veel op een Groot Dikkopje.
Maar zo is het ineens overduidelijk dat je met een Kommavlinder te maken hebt.
De immer ontroerende Kleine Heivlinder was vandaag met een stuk of zeven exemplaren aanwezig, hoewel Chris en Wiegert er geloof ik nog een paar meer hadden. Het zijn onopvallende vlinders die in een kaal en dor gebied leven. We zagen ze regelmatig een stukje vliegen en weer landen, en soms vlogen er een paar in een soort baltsvluchtje (leek het wel) wat hoger de lucht in. Ze lieten zich weer leuk fotograferen.
De onopvallende Kleine Heivlinder.
En nog eentje.
Er waren ook andere vlinders actief, zoals Citroenvlinder, Kleine Vos, veel Heivlinders, Boomblauwtje, Bont Zandoogje en Hooibeestje. Van de sprinkhanen hoorden we onder meer Knopsprietjes en Boskrekels. Over sprinkhanen gesproken, ons volgende doel was een soort die al jarenlang hoog op mijn verlanglijst stond: de maffe Zadelsprinkhaan! We kwamen vlak langs een gebiedje bij Otterlo waar er gisteren nog in totaal 18 waren gezien, dus dat moest lukken. En jawel, nadat Chris de eerste had gevonden ging het snel en liep de teller op naar een stuk of tien exemplaren! Wat een prachtige dieren en wat hebben we van ze genoten. Hieronder een impressie.
Mannetje Zadelsprinkhaan.
Vrouwtje Zadelsprinkhaan, te herkennen aan haar legboor (het 'zwaard' aan haar achterlijf).
Close-up van de Zadelsprinkhaan.
En nog een mooi mannetje.
Tenslotte lukte het me nog, tot mijn grote genoegen mag ik wel zeggen, om een zingende Zadelsprinkhaan te filmen. Het filmpje kun je hier bekijken.
Onnodig te zeggen dat het weer een heerlijke natuurdag was geworden!

3 opmerkingen:

  1. Wat een heerlijke serie Jan ,maar de adder spant voor mij toch wel de kroon.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Jan erg mooi gedaan maar weer, ik heb er van genoten groetjes Gillis

    BeantwoordenVerwijderen