donderdag 25 juli 2013

25-07-2013: Vlinders, libellen en een vette vogelbonus

Een mannetje Weidebeekjuffer, altijd weer een genot om naar te kijken!
Ik had met Wiegert afgesproken om vandaag naar de Bandheidelibellen van Erp te gaan, en toen we die afspraak eenmaal hadden gemaakt besloten we om ook nog even de Grote Weerschijnvlinder van de Kampina te proberen en toen landden er gisteren laat in de middag ineens twee Zwarte Ooievaars in de Kampina, zodat die ook een doelsoort werden.
We vertrokken om kwart over zeven en een klein uurtje later struinden we over de overstromingsvlakte van de Beerze op de Kampina, waar we al vrij snel een opvliegende Zwarte Ooievaar in het oog kregen, een adulte vogel met een mooie rode snavel, die een eind verderop in het gebied landde. We liepen die kant maar op en even later vloog er een tweede vogel op, ditmaal een onvolwassen beest met een zwartachtige snavel, die een heel eind vloog en over de bomen verdween en daar weer leek in te vallen.
Het Oranje Zandoogje was weer talrijk vandaag.
Zo, die was alvast binnen. We konden met een goed gevoel aan deel twee van de expeditie beginnen, de zoektocht naar de Grote Weerschijnvlinder, die hier vrijwel iedere dag wordt gezien. Maar ja, ik en Grote Weerschijnvlinders. Bij Kees Dekker bijvoorbeeld komen ze gewoon uit zichzelf op zijn hand zitten, maar dit zit er bij mij niet in, dat heb ik zo onderhand wel in de gaten. We zochten een tijdje met mooi weer, vonden niets, toen kregen we de enige regenbui van Nederland over ons heen, die ons een klein uurtje van onze zoektocht af hield, toen zochten we nog een tijd door maar vonden wederom niets. Vlinders alom, dat wel. En leuke libellen ook. En er was ook nog een cyanistische Groene Kikker (spec.). Dit is een Groene Kikker zonder geel pigment, die dientengevolge zo blauw is als een Heikikker in de paartijd.
Cyanistische Groene Kikker.
Kortom, een bijzonder beest en ook blauw, maar geen Grote Weerschijnvlinder. Maar we genoten toch wel, van al dat fraais: Weidebeekjuffers, Blauwe Breedscheenjuffers, Oranje Zandoogjes, Bloedrode Heidelibellen, heel veel Landkaartjes, een Tengere Pantserjuffer, Kuifmezen, Watersnippen en een Wespendief, een mannetje Eikenpage en ga zo maar door. Het was een waar natuurfeest, en ondanks dat de Grote Weerschijnvlinder niet kwam opdagen, was het toch een erg geslaagd feest.
Groot Dikkopje
Uiteindelijk haakten we knarsetandend af om nog enige tijd in ons volgende doelgebied over te houden, namelijk De Leijgraaf bij het plaatsje Erp. Hier houden zich al een tijdje veel Bandheidelibellen op, een prachtige libellensoort die voor Wiegert nog een nieuwe was.
Het mannetje Bandheidelibel, een beauty!
We liepen het gebied in en hadden in no time het eerste tandem Bandheidelibellen te pakken, en toen hoefden we alleen nog maar fotogenieke exemplaren te vinden zodat we de foto's konden maken die we in ons hoofd hadden. Dat lukte prima. De libellen werkten uitstekend mee: mannetjes, vrouwtjes, tandems, je kon het zo gek niet verzinnen of het liet zich zien en fotograferen. Nog een soort die ik graag wilde zien hier was de Zwarte Heidelibel, die ik nog moest hebben voor de libellenjaarlijst, en ook die werkte voortreffelijk mee.
Het mannetje Zwarte Heidelibel.
We konden dik tevreden huiswaarts gaan. Ondanks het missen van die verduvelde weerschijnvlinder was het weer een prachtige natuurdag geworden.
Hieronder nog enkele foto's van vandaag.
Een vrouwtje Bandheidelibel.
Een mannetje Bandheidelibel van de achterkant.
De Tengere Pantserjuffer.
En tenslotte nog zo'n mooie Weidebeekjuffer.

6 opmerkingen:

  1. Leuk blog weer, Jan!

    Morgen ga ik samen met Frank van Duivenvoorde en Wouter Teunissen op "jacht" naar de grote weerschijn.

    Al druk met de voorbereidingen voor de reis naar Turkije?

    Hartelijke groet,

    Luuk

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat is dit mooi zoveel verschillende libellen prachtig de zwarte heidelibel en de Tengere Pantserjuffer zijn voor mij helemaal nieuw.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik hoop dat jullie meer succes hebben dan wij vandaag met die Grote Weerschijn, Luuk ;-)
    Woensdag vertrek ik naar Turkije, de vogels heb ik goed voorbereid en de vlinders, libellen en ander spul fotografeer ik zo mogelijk en zoek ik thuis uit. Ik neem wel een boek van de vlinders van Turkije mee voor noodgevallen.
    Zo tegen eind augustus kun je hier wel een verslag van de reis verwachten, schat ik zo in.
    Groet & succes morgen!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dank je Jan.

    Heel veel plezier in Turkije!

    Ben benieuwd naar de verslagen.

    Hartelijke groet,

    Luuk

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Prachtig verslag weer, Jan, en wat zonde dat je weer dat weerschijnbeest bent misgelopen. Zag dat ie op waarneming wel die dag gespot was en ook nog op het plekkie waar jullie waren....Ach, die komt met de tijd heus nog wel en moet zeggen dat je hier weer een aantal fraaie foto's laat zien! Prachtige soorten waarvan de zwarte- en de bandheidelibel en de weidejuf eruit springen. En hoe ontdekt je die kikker....Wil je vanaf deze plaats hartelijk danken! voor de tip want ik ben, na gisteravond jouw mooie foto's bewonderd te hebben, vanmorgen ff naar Erp gereden en na wat gezoek en 'geklauter' over een houten hek het plek toch gevonden en het viel nog vies tegen om die bandlibellen op de foto te krijgen want zo meewerkend waren ze niet:-) Prachtplek daar en over die dazen hoor je mij niet:-) Wens jullie een Hele Fijne vakantie toe in goede gezondheid en kijk nu al uit naar je verslag. Geniet ervan!!

    Groet Kees

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dank je, Kees. Die kikker werd ons aangewezen door een lokale vogelaar, dat beestje zat er al een tijdje. En ach, die weerschijnvlinder komt ook nog weleens. Je moet iets te wensen overhouden, nietwaar. Leuk dat je de bandheidelibel ook hebt gevonden!

    Groet, Jan

    BeantwoordenVerwijderen