maandag 15 juli 2013

14-07-2013: Op zoek naar de Bever!

Deze Steenuil heeft een gezellig huisje, compleet met pannendak en schoorsteen.
Vanavond stond er een zoogdier op ons programma, en wel eentje dat ik nooit eerder had gezien: de Europese Bever. De Biesbosch is dé plek voor dit geheimzinnige, overwegend nachtelijke reuzenknaagdier en vorige week was Wiegert tegen een Bever aangelopen die zich zeer fraai en van nabij liet zien en fotograferen en daar bovendien z'n vaste stek leek te hebben. Een mooie kans dus. Dus reden Christiaan, Wiegert en ik rond half acht richting polder Hardenhoek in de Brabantse Biesbosch.
Maar eerst stopten we even voor een Steenuil, die een gezellig plekje had gevonden onder de schoorsteen van een huis.
Het was een prachtige, windstille en zonnige avond en we genoten met volle teugen van allerlei vogels, zoals een zingende Sprinkhaanzanger, Kleine - en Grote Zilverreigers, Lepelaars, Gierzwaluwen, Grutto's, Scholeksters, Tureluurs en Kieviten, een Oeverloper, een Knobbelzwaan met twee prachtige witte pullen, een verre Zwarte Zwaan, honderden meeuwen en nog veel meer.
Op een zeker moment kwamen er twee Zeearenden boven de plas cirkelen, om niet veel later te landen tussen de vegetatie op de grond te landen, ver weg. Zeker een van de vogels was een adulte. Wat een joekels zijn het toch!
Intussen was er nog geen spoor van de Bever, hoewel een flinke Muskusrat even voor verwarring zorgde, maar uiteindelijk kwam dat helemaal goed, want daar verscheen in een van de kreekjes de enorme kop van een Bever boven water! Wat een grote beesten zijn het, was mijn eerste gedachte bij mijn eerste Bever! Gelukkig had het beest geen haast: we konden hem op z'n dooie gemak stukjes zien zwemmen, ook eenmaal met een flinke wilgentak in z'n bek die hij lekker ging zitten oppeuzelen en een paar maal kwam hij vrijwel helemaal uit het water. Voor foto's was het te donker en te ver, maar ik heb wel een paar filmpjes gemaakt, die je hieronder kunt zien:

Europese Bever, filmpje 1
Europese Bever, filmpje 2
Europese Bever, filmpje 3

1 opmerking:

  1. wel weer een prachtige belevenis zo is er toch altijd weer wat nieuws.

    BeantwoordenVerwijderen