vrijdag 5 juli 2013

05-07-2013: Op zoek naar de IJsvogel

De Gewone Brunel bloeide overal vandaag.
Het is sprokkelen in deze tijd van het jaar, maar voor vandaag had ik weer een soort op het programma staan die nog niet op de jaarlijst 2013 stond: de IJsvogel. Ik had gelezen dat er gisteren een paar waren gezien in de Koornwaard bij Heukelum, dus: erop af. Ik had al eens een paar keer een stukje door dit gebied gelopen, maar nog nooit het pad tot het einde toe gevolgd, en dat werd een aangename verrassing. Dit is echt een prachtig stukje Nederland, landschappelijk gezien. Als je je eenmaal door een stuk bos hebt gewerkt (waar ik overigens nog wel een Bruine Kikker vond), kom je op een strook tussen de plas van de Koornwaard en de Linge, die vol staat met bloeiende bloemen. En ik kwam er geen mens tegen. Nou ja, twee, gedurende de hele wandeling.
Bruine Kikker
Terwijl ik langs de plas liep, lette ik natuurlijk steeds op IJsvogels, maar hoewel ik helemaal in het begin een mooi plekje voor ze zag, met een steil wandje voor een nestholte, zag ik de 'blauwe flits' niet. Ik vermaakte me met het fotograferen van plantjes, met een enkele vlinder, waarvan Bont Zandoogje de leukste was, en een Blauwborst-vrouwtje dat al alarmerend vlakbij me kwam zitten. Ik nam een foto en liep snel weer verder, want ongetwijfeld had ze daar ergens een nest. Terwijl ik daar liep ging de zon schijnen en werd het zowaar warm. Natuurlijk lette ik ook op libellen, maar ook op dat front bleef het rustig. Een paar doodgewone soortjes, dat was het. Totdat... ik bijna op een middelgrote libel ging staan die me direct aan een rombout deed denken en die een stukje voor me uit weer ging zitten. Ik liep er voorzichtig heen en maakte een paar foto's. Ja hoor, daar stond een heuse Plasrombout op!
De Plasrombout, een zeldzame libel in deze streek.
Hier was ik bijzonder blij mee, want de Plasrombout had ik nog slechts eenmaal eerder gezien bij ons in de streek. Intussen was ik al tot het einde van het pad gelopen en weer op mijn schreden teruggekeerd om dat fraaie gebied nog een keer te doorkruisen. Er vlogen onder meer drie fraaie Zwarte Sterns over, maar van de IJsvogel nog steeds geen spoor. Totdat ik weer helemaal aan het begin van het plasje arriveerde, bij het steile wandje en... daar vloog de IJsvogel vlakbij me weg en landde op een tak vlak naast het wandje. Daar kon ik hem even mooi zien zitten, en hij ving zowaar voor mijn ogen een visje. Na een paar minuten verdween de IJsvogel weer net zo snel als hij gekomen was.
Vrouwtje Blauwborst
Het spreekt vanzelf dat ik geheel tevreden was en daarom fietste ik maar weer eens naar huis toe. Maar er volgde nog een laatste verrassing, want langs de Oude Zuiderlingedijk zat er ineens een Distelvlinder vlak voor me op de weg. Ik stopte en ik kon hem mooi bekijken, deze fraaie vlinderjaarsoort die helemaal vanuit Noord-Afrika naar ons kikkerlandje is komen fladderen. Ongelooflijk, maar waar.
Het was een leuke middag in een gebied dat ik in de toekomst ongetwijfeld nog vaker zal bezoeken.


Moerasvergeetmenietje

5 opmerkingen:

 1. Mooie waarnemingen, Jan! Ik wil er snel ook een keertje met je naar toe. Fijn weer zo'n mooi gebiedje dicht bij huis!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een prachtig gebied met heel veel mogelijkheden laat je ons weer zien,wat kan je op èèn dag toch allemaal aan verrassingen al niet tegenkomen.geweldig als ik dit allemaal zie en lees.zou je nooit gefotografeerd hebben ga je het nu wel doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Jan

  Wat een mooi en vooral actueel blogje weer want van de week las ik nog: http://www.hetkontakt.nl/leerdam/nieuws/plas-koornwaard-wordt-minder-diep-met-bagger-uit-de-linge
  En dan is het natuurlijk hartstikke leuk als jij er al eens een kijkje gaat nemen en ons zo op de hoogte houdt wat er zoal valt te beleven:-) En dat ziet er aantrekkelijk uit, de ijsvogel, de blauwborst (mooie foto!), zwarte sterns en dan de plasrombout (staat er ook knap op), nooit geweten dat deze soort in onze streek zeldzaam is! Zo zit ik weer met veel plezier dit stukje te lezen en heb dit gebied gelijk opgenomen in 'mijn agenda':-)
  Mijn blog heb ik niet meer maar daarvoor is in de plaats een eigen site gekomen waarop ook een blog staat:
  http://www.keesdekker.net/
  Moet nog wel veel aan de site gebeuren maar het begin is er en hoop dat je het leuk vind!

  Groet Kees

  p.s trouwens al nieuws over het boek van Cilja?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Kees, ik heb genoten van de foto's op je site en de verhalen op je blog! Je nieuwe site is weer van het vertrouwde hoge niveau. Ik zal 'm weer even een linkje geven hier.
  V.w.b. Cilja's boek: er zijn onderhandelingen gaande, maar de ervaring heeft geleerd dat we maar niet te vroeg moeten juichen...
  Groet! Jan

  BeantwoordenVerwijderen