dinsdag 2 juli 2013

02-07-2013: Naar Everdingen

Eindelijk kwam er eens een Purperreiger voor mijn lens. Helaas nog wel wat ver weg.
Het was lekker weer vandaag voor een fietstochtje, en ik koos maar weer eens voor de uiterwaarden bij Everdingen, waar ik hoopte op soortjes als de Kemphaan en de Kleine Strandloper, 'gewone' steltjes die ik in het voorjaar falikant heb gemist. Verder was ik van plan op zoek te gaan naar vlinders en libellen.
Al fietsend over de Diefdijk vergaarde ik tal van gewone soorten voor de daglijst, en tevens nog wat bloeiende plantensoorten die ik dit jaar voor het eerst zag.
Bij de uiterwaarden van Everdingen aangekomen bleek dat het water er vrij hoog stond, wat de steltloperstand niet bepaald ten goede kwam. Met veel moeite vond ik een paar normale steltjes, zoals Tureluur, Kluut, Kievit en zowaar een Witgat. Leuk was wel dat alle soorten zwaluwen er rondvlogen: Boeren-, Huis- en Oeverzwaluw en ook de Gierzwaluw.
Klein Geaderd Witje, een van de slechts vier vlinders van vandaag...
Ik besloot het paadje achterlangs te nemen in de hoop vanuit die andere positie nog wat te vinden en mogelijk ook vlinders en libellen tegen het lijf te lopen. Maar die waren allebei buitengewoon schaars vandaag, voor wat betreft de vlinders kwam ik niet verder dan twee Kleine Vossen en twee Klein Geaderde Witjes. Ook later in de Goilberdingerwaard zowat geen vlinder te bekennen. Enfin, mijn moeite werd uiteindelijk beloond met een prachtig mannetje Kemphaan met een fraaie bruine kraag, dat zich erg mooi liet bekijken.
Grote Wederik
Het vermelden waard was verder nog een roepende Waterral en een prachtige Purperreiger die opvloog uit het riet en zich zowaar op de gevoelige plaat liet zetten. Ook vond ik nog een paar libellensoorten in de Goilberdingerwaard, die ik aansluitend bezocht: twee Gewone Oeverlibellen en - tot mijn grote verrassing - een Tengere Grasjuffer, een soort die ik hier jaren geleden ook al eens heb gevonden. Helaas stond mijn fototoestel van de macrostand, waardoor alle foto's totaal mislukt zijn. Jammer, maar toch was het een fijne waarneming. Later, tijdens een fourageerstop op een picknickbankje langs de Diefdijk, kwam een Bruine Glazenmaker me van dichtbij bekijken, en dat was ook alweer een tijdje geleden. Zo werd het al met al toch weer een leuk dagje in de natuur.

4 opmerkingen:

 1. Ja,Jan niet alles kan lukken maar als ik lees wat je allemaal hebt gezien ,was het toch wel heerlijk genieten.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zag op http://www.nvwc.nl/ dat je toch nog heel wat gezien hebt, Jan! en wat een werk verzet je toch iedere keer om dat allemaal weer in te voeren....De purper heb je er, ondanks de grote afstand, toch nog best opstaan en jammer dat je camera 'verkeerd' stond want ik had die tengere grasjuffer wel eens willen zien....Zo moeilijk om al die soorten juffertjes te onderscheiden van elkaar:-)Maar op: http://www.natuurbericht.nl/?id=10867 leer je, net als op deze blog, ook nog wel eens wat:-) En hopen dat al die 'stilte' nog voor de storm is want het voorjaar en het begin van deze zomer is het niet veel maar ik houd er goede hoop op dat, voor de herfst, nog wel enkele verrassende waarnemingen uit ons streek zich aandienen. Hoorde trouwens dat er nu twee paren Ransuilen zitten, één op de bekende plek en één meer richting bebouwde kom, das toch wel bijzonder. Eens.........wordt het hier nog wel eens wat:-)

  Groet Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtige foto van die Purperreiger, Jan. Jammer dat ik niet mee was!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Allemaal bedankt voor jullie leuke reacties (ook onder vorige berichten).
  Leuk van die Ransuilen, Kees! Hou jij trouwens geen blog meer bij?

  BeantwoordenVerwijderen