zaterdag 15 juni 2013

15-06-2013: Rondje Limburg

Tien Boomkikkers gezien vandaag. Wat een leuke beesten zijn dat!
Christiaan, Wiegert en ik hadden een ambitieus programma opgesteld voor vandaag: Orpheusspotvogel bij Weert, Grauwe Klauwier bij Meijel, Roodmus bij Montfort, Boomkikkers daar in de buurt, Eurokanarie, Kuifleeuwerik en Grauwe Fitis bij Venlo. Die hele ronde bleek onhaalbaar, dan had alles wel heel erg moeten meezitten om dat voor elkaar te krijgen. Maar we hebben toch nog heel wat gezien vandaag. Het werd een heel fraaie all round natuurdag, met vogels, vlinders, libellen, de Boomkikker, een paar zoogdieren, leuke bloeiende planten et cetera.
We begonnen bij de Kruispeel, nabij Weert, waar al een tijdje een Orpheusspotvogel zit. Die hadden we snel te pakken, ook al zong de vogel niet voluit maar slechts af en toe een paar strofen. Hij werd snel opgespoord en liet zich uiteindelijk ook nog fraai aan ons zien. Het was een leuk gebiedje, die Kruispeel, met broedende Oeverzwaluwen, zingende Geelgorzen, een zingende Wielewaal, vijf Witgatjes, een Dodaars, wat Kleine Pleviertjes en nog veel meer.
Jammer van die takjes voor de Grauwe Klauwier, maar ach.
Ons volgende doel was de omgeving van Meijel, waar zich de Grauwe Klauwier ophoudt. Hier vond ik mijn eerste libel van het jaar: een Platbuik. Er zouden vandaag nog wat soortjes bijkomen. Al rijdend naar de goeie plek zag Wiegert - messcherp als altijd - het mannetje Grauwe Klauwier al zitten aan de overkant van het veld waar we langs reden. Jammer genoeg vloog de vogel vrijwel onmiddellijk op en leek verdwenen, maar later vonden we 'm terug, vlak langs de weg, waar alleen een paar rottige takjes die zich voor de klauwier bevonden mij van een geslaagde Grauweklauwierenfoto afhielden. Jammer, maar we hebben 'm wel ontzettend mooi gezien! Ook hier weer Geelgorzen, en ook Boompiepers en een Grote Lijster.
Boomkikkers zijn heerlijke fotomodellen!
Met een score van twee uit twee reden naar onze volgende doelsoort: de Roodmus bij Montfort. Een vreselijk mooi adult mannetje dat er alweer een tijdje zit. Maar dat bleek een lastige klus en ondanks dat we er heel wat tijd in hebben gestoken, kwam ik niet verder dan twee riedels vanuit de bosrand zonder de mus te zien en mijn metgezellen, voor wie het een nieuwe soort zou zijn, helemaal niets. Jammer, maar toch was er veel te beleven, vooral op insectengebied. We zagen een prachtige Koninginnenpage, wat Icarusblauwtjes en van de libellen Vuurjuffer, Azuurwaterjuffer, Bloedrode Heidelibel, Tangpantserjuffer en Weidebeekjuffer. Zo, dat tikte aan.
Geelgorzen genoeg vandaag!
Ook hier konden we weer genieten van de Geelgors, een heerlijke vogel die we in onze streek helaas moeten missen. Maar hier zijn ze nog talrijk.
Na een uurtje vergeefs wachten op de Roodmus besloten we eerst naar de Boomkikkers te gaan. Die bevinden zich in een gebiedje daar in de buurt. Het duurde niet lang voordat we onze eerste Boomkikker vonden, op een distelblad. Er zouden er nog negen volgen, waarvan enkele exemplaren zich heel leuk lieten fotograferen. Het was pas de tweede keer dat ik Boomkikkers in Nederland zag en het was genieten geblazen! Wat een leuke beestjes zijn het toch. We zagen ze in allerlei maten, zowel kleintjes als een hele dikke (voor een Boomkikker dan).
Boomkikker meets Schorpioenvlieg.
Nadat we een flink rondje door het gebied hadden gelopen, besloten we nog een keer terug te gaan naar de Roodmussenplek. Maar ook deze keer hadden we geen geluk. Voor Venlo was er toen geen tijd meer, maar ondanks dat was het een mooie natuurdag geweest, vol met leuke beestjes en plantjes!
Vier paarden keken ons verbaasd aan bij Meijel. 'Wat komen die figuren hier nou doen,' lijken ze te denken. 

5 opmerkingen:

 1. Oh,helemaal verliefd op de boomkikkers!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En Cilja, als je ze kust veranderen ze in een knappe prins!

   Verwijderen
  2. Afz. Christiaan

   Verwijderen
  3. Een knappe prins heeft ze al, Chris! ;-)

   Verwijderen
 2. jullie hebben weer heel veel gezien en gehoord en er een pracht reportage van kunnen maken maar de boomkikker vind ik voor mij toch de show stelen.

  BeantwoordenVerwijderen