woensdag 1 mei 2013

01-05-2013: Slangen zoeken

De hele Ringslang van de 1,2 slang die we in de Blauwe Kamer vonden.
Het werd vandaag heel aardig slangenweer, dachten we, dus vertrokken Chris en ik vanmorgen om negen uur naar een gebiedje in de buurt van Wolfheze, waar je Adders kunt vinden. Wiegert kon helaas niet mee, maar hij legde ons wel precies uit waar we zijn moesten. De plek was dan ook snel gevonden. We begonnen met wat leuke vogels: mijn eerste Boompiepers van het jaar, een zingende Boomleeuwerik, Roodborsttapuiten, een roepende Goudvink en een zingende Bonte Vliegenvanger, die we op de terugweg nog mooi in de kijker kregen ook.
Op de Adderplek aangekomen, begonnen we te zoeken. Maar helaas: er was geen Adder te vinden vandaag. Ook twee andere mensen die naar ze op zoek waren hadden er vandaag niet een gevonden. Zij hadden wel twee Ringslangen bij het beekje even verderop, maar ook die konden wij niet vinden. Een paar wegschietende hagedissen en (voor mij) een stiekem door de hei sluipende Levendbarende Hagedis, daar moesten we het mee doen. Wel hoorden we in de verte een Zwarte Specht roepen, Koekoek en Gekraagde Roodstaart zongen en twee Gierzwaluwen vlogen krijsend over. Intussen scheen de zon erop los, dus het waren, ondanks het gemis van de Adders, toch een leuke paar uurtjes.
Deze Knobbelzwaan heeft af en toe een Ringslag te gast op zijn nest. Vandaag was van de slang maar een heel klein stukje te zien.
Het was tijd voor gebiedje nummer twee: de Blauwe Kamer bij Rhenen, waar de Ringslang op het programma stond. Dat ging beter. Aan de rand van een van de plassen vonden we in no time een heel mooie, lange Ringslang, die lekker bleef liggen en zich derhalve ook liet fotograferen. Uiteraard bleven we een tijdje van 'm genieten en al die tijd bleef de slang lekker liggen opwarmen in de zon. Een stukje verder kwamen we bij het Knobbelzwanennest waarop regelmatig een Ringslang ligt te zonnen. Vandaag zat de slang helemaal weggekropen tussen het nestmateriaal van de zwaan, zodat we hooguit een vijfde deel van 'm zagen. Dit waren onze enige slangen van vandaag: 1,2 stuks Ringslang.
Een Roodwangschildpad, ook een geinig reptiel.
We zochten nog wat verder en hoorden onze eerste zingende Tuinfluiter van 2013. Chris vond een Roodwangschildpad in het water, en die liet zich leuk fotograferen. Een exoot natuurlijk, maar best een leuke. Op vlindergebied vonden we nog ons eerste Groot Koolwitje en idem Bont Zandoogje van het jaar, en op de terugweg lag er op het pad de rups van een Wilgenhoutvlinder.

4 opmerkingen:

 1. dan kan je z,on ringslang toch betrekkelijk dicht benaderen zonder dat hij er vandoor gaat?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Nic, deze ringslang bleef liggen op zo'n 3 meter van ons. De foto is gemaakt met een 15x zoomlens en daarna ook nog gecropt. Als ze 's morgens liggen op te warmen zijn ze soms redelijk benaderbaar, maar als ze eenmaal opgewarmd zijn, zijn ze zo weg.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuke blog! Ik heb ze nog nooit gezien de adders. Lijkt me erg leuk om ze zo tegen te komen in het wild.
  Mvg,
  Jerry
  http://jerrydeblok.blogspot.nl/

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dank je, Jerry. Leuke Oehoefoto's op jouw blog!

  BeantwoordenVerwijderen