zondag 21 april 2013

21-04-2013: Van Roerdomp tot Draaihals, een fantastische Biesboschdag!

Record shot van de Zeearend
Het is een mooie traditie geworden: ieder voorjaar ergens in april ga ik met mijn vogelvrienden Koert en René een dagje naar de Brabantse Biesbosch. Vandaag was het weer zo ver en om acht uur vertrokken we met heerlijk zonnig en windstil weer. Een halfuurtje later stonden we bij de Kleine Hardenhoek waar meteen bij het uitstappen de Roerdomp begon te hoempen. Dat was het begin waarop we hadden gehoopt. Gele Kwikken vlogen over, een Veldleeuwerik zong het hoogste lied en we keken wat naar de eenden en de steltjes in de polder Oude Hardenhoek toen ik vanuit het zuiden een joekel van een roofvogel aan zag komen flappen. Dat kon niet anders zijn dan de Zeearend. En jawel, daar kwam de arend, een adulte vogel, recht op ons af en over ons heen. Zo, dat was weer een kanjer op de lijst, zeker voor Koert en René, die 'm dit jaar nog niet hadden. Ergens in de verte hoorden we de eerste Cetti's Zanger van vandaag zingen. Er zouden er nog vele volgen, zeker bij de Pannekoek, waar we minstens vijf verschillende exemplaren hoorden. We reden iets verder om een blik te werpen vanaf het uitzichtpunt Wassende Maan. Daar vlogen zeven Groenpootruiters over ons heen en rommelde een Graspieper in het gras, maar verder voegden we er niet veel toe aan de lijst. Op de kruising met de weg naar het pontje richting Dordt keken we even op het uitgestrekte grasland en jawel, daar liep onze doelsoort: het mannetje Rouwkwikstaart dat hier alweer even zit en gepaard is met een Witte Kwikstaart. Maar niet nadat we eerst al een Oeverloper hadden gezien, voor mij de eerste van 2013. Er liepen ook vijftien Gele Kwikken en twee Kleine Plevieren rond en Oever- en Boerenzwaluwen vlogen over. En daartussen zat op een zeker moment ook de eerste Gierzwaluw! Wat heerlijk om die pure zomervogel weer in dit koude land te kunnen verwelkomen. Later, op andere plekken, zagen we er nog veel meer.
Joepie, alweer Beflijsters!
We reden naar het gebiedje genaamd Pannekoek, waar we een lekkere wandeling maakten en waar we veel Cetti's Zangers, Nachtegalen en ook twee Gekraagde Roodstaarten hoorden, en die laatste was weer een jaarsoort. Dat gold ook voor een zingende Kleine Karekiet, die we hier eveneens tegenkwamen. Leuk was ook een roffelende Kleine Bonte Specht, voor mij een nieuwe Biesboschsoort. Later hadden we er zelfs nog een bij Lijnoorden. Toen we terug op de parkeerplaats kwamen, was er opnieuw sensatie: Koert ontdekte een Visarend! Die liet zich, na eerst verstoppertje achter de bomen te hebben gespeeld, uiteindelijk heel mooi en langdurig zien en op het eind begon hij zelfs te vissen. Dat was een minuut of tien puur genieten geblazen, maar toen de Visarend uiteindelijk achter de bomen verdween was het de hoogste tijd voor de Beflijsters, die al enkele dagen langs Lijnoorden huizen. We hoefden er weinig moeite voor te doen. We stonden amper op het dijkje of ze kwamen allebei al tevoorschijn en lieten zich bijna een halfuur lang prachtig zien en horen. Een van beide vogels begon af en toe zelfs voorzichtig te zingen!
Hoogste tijd om uit te blazen met een bak koffie en een uitsmijter in restaurant Het Bolle Bevertje. We hadden al veel mooie Biesboschtochten gemaakt, maar dit ging wel erg voorspoedig en we moesten al die indrukken even laten inwerken.
Na de lunch gingen we de Deeneplaatweg op, waar we twee Kleinste Canadese Ganzen zagen. Die worden als escapes beschouwd, maar het was toch leuk. Tegen het eind van de Deeneplaatweg - er gebeurde verder niet zo heel veel - kreeg  ik een whatsappje van Wiegert dat er een Draaihals langs de Deeneplaatweg zat en op hetzelfde moment zagen we een aantal vogelaars staan, waaronder Thomas, dus dat moest de plek zijn! Na een paar spannende minuten, waarin de vogel niet tevoorschijn kwam, zag Koert 'm ineens zitten. Het beest zat erg lastig en ik zag hem de eerste keer maar in een flits. Maar gelukkig kwam de Draaihals terug en liet zich veel beter zien, al duurde het bij mij een hele tijd voordat ik eindelijk in de gaten kreeg waar hij precies zat en daardoor zag ik hem kort, maar wel fraai tegen een stammetje zitten. Al zoekend naar de Draaihals liet ook een Nachtegaal zich een paar keer mooi zien en verzorgde een Cetti's Zanger de muzikale omlijsting.
We gingen aan het eind van de middag nog naar Polder Maltha, maar daar verzamelden zich op dat moment honderden deelnemers aan een wandeltocht, zodat we maar op huis aan gingen. Het was een prachtige dag geweest.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten