zaterdag 20 april 2013

20-04-2013: Ringslangen zoeken, meer zomervogels & een Beflijster toe

Een Tjiftjaf liet zich leuk fotograferen in de Zouweboezem
Vanmorgen ben ik met Chris en Wiegert op zoek geweest naar Ringslangen in een gebiedje hier vlakbij, waarvan we gehoord hebben dat ze er zitten. We hadden pech, want wat bleek: uitgerekend vandaag werd over het weggetje waarlangs het gebied ligt de Bloesemtocht gelopen, een evenement dat zo'n 30.000 man op de been brengt en daar wil je niet tussen verzeild raken met je auto. Onze tijd was dus beperkt en het was koud vanmorgen (het had een of twee graden gevroren), zodat we geen opwarmende Ringslangen vonden. Wel leek het gebied ons erg geschikt en er zat een Nachtegaal te zingen, een Koekoek liet zich horen, een aantal Zwartkopjes zong tegen elkaar op en we zagen en hoorden er onze eerste Grasmussen van het jaar. Toch niet gek, dus.
Toen de eerste wandelaars zich vertoonden maakten wij dat we in de Zouweboezem terechtkwamen, waar de rietvogels op het programma stonden. Intussen was de noordoostenwind die deze winter al tot in den treure heeft gewaaid weer eens tevoorschijn gekomen en dat maakte het er niet aangenamer op. Dat vonden de rietvogels ook, want het was akelig stil in het riet voor de datum 20 april. Uiteindelijk vonden we toch wel een en ander. Vier Bruine Kiekendieven vlogen constant rond en baltsten, een Rietgors zong en we zagen vandaag zeker zeven Purperreigers over ons heen vliegen, waarvan sommige zich erg mooi lieten zien. De Zouwe-Cetti's Zanger heeft de winter overleefd en zong enkele malen. Een stuk of drie, vier Rietzangers lieten een riedeltje horen, een Blauwborst deed hetzelfde en twee Snorren snorden, maar erg uitbundig was het allemaal niet. Er vloog nog een Ooievaar over ons heen en we vonden vijf Kleine Vossen, maar verder is het met de vlinders ook huilen met de lamp voorover, om maar eens een oud gezegde uit de kast te trekken. Teruggekomen bij de auto kwamen we een vogelaar tegen die net een Beflijster bij Vianen had gezien. Daar moesten we natuurlijk nog even op af. En zowaar: na korte tijd speuren ontdekte Wiegert een mannetje Beflijster, vrij ver weg maar goed te zien. Erboven zat ook nog een mannetje Roodborsttapuit in een struikje, waarmee het aantal jaarsoorten voor mij weer op vijf kwam. Het was weer een geslaagde ochtend.

1 opmerking:

  1. ja dat is nogal een evenement dat zoeken wij niet maar ondaks de drukte in de omgeving hebben jullie toch een pracht dag gehad als ik dit allemaal zo leest,geweldig.

    BeantwoordenVerwijderen