zaterdag 16 februari 2013

16-02-2013: Kwartetje duikers en nog veel meer

Het mannetje Buffelkopeend liet zich uiteindelijk toch weer vinden
Vandaag had ik weer eens een dagje vogelen afgesproken met Christiaan en Wiegert. Het was niet moeilijk een bestemming te vinden, want er huist al enkele dagen een Geelsnavelduiker in de Grevelingen, en daar bevinden zich ook IJs- en Parelduiker. Dan is er ook nog een vrouwtje Brilzee-eend bij Ouddorp, dus tel uit je winst als je dat allemaal op een dagje kan meepakken.
Maar we begonnen bij de Gaatkensplas te Barendrecht, waar het mannetje Buffelkopeend zich na enig zoekwerk toch weer liet zien, zodat we hem voor het zoveelste achtereenvolgende jaar konden bijschrijven op de jaarlijst. Intussen was de Geelsnavelduiker nog niet gemeld, en we hadden er toch wel een beetje op gehoopt dat we zo konden aanschuiven en dat beest intikken. Maar zo eenvoudig was het niet. Iets ten westen van Bruinisse gingen we op de dijk staan, bij drie andere vogelaars, maar niet nadat we twee Patrijzen hadden gezien toen we de auto parkeerden. Vanaf de dijk zagen we veel Middelste Zaagbekken, veel Rotganzen en zowaar weer een stuk of zes Witbuikrotganzen. Toen er meer vogelaars arriveerden bleek de Geelsnavel toch zichtbaar te zijn vanaf ons uitkijkpunt, maar helaas slechts als een heel klein stipje in de verre verte. We besloten om te rijden om bij Herkingen vanaf de andere kant te kijken, want het leek ons dat de vogel vanaf daar goed te zien moest zijn.

Vogelaars bij de Geelsnavelduiker, ten westen van Herkingen.
We bleken niet de enigen te zijn met dit idee. Vanaf Herkingen was de vogel weliswaar ietsje beter te zien, maar echt laaiend enthousiast konden we ook van deze waarneming niet worden. Wel stonden hier vier mooie Kluten, een jaarsoort voor ons allemaal.
Na een tijdje wachten en aanzien hoe de Geelsnavel steeds verder van ons verwijderd raakte, besloten we om eerst naar de Brouwersdam te gaan, met een tussenstop bij Battenoord voor de Flamingo's. Die zaten vandaag wel erg mooi langs het kantje en we konden ze dan ook prima bekijken. De verschillen tussen Euraziatische -, Chileense - en Caribisiche Flamingo waren erg mooi te zien.

Euraziatische -, Chileense - en één Caribische Flamingo bij Battenoord
Toen we Ouddorp naderden vloog er ineens een vrouwtje Bruine Kiekendief naast de auto, en dat was nog een jaarsoort. Aan de Grevelingenzijde van de Brouwersdam was het even zoeken naar de drie Parelduikers en de IJsduiker, maar na enige tijd konden we ze heel mooi bewonderen. Ze trokken min of meer met elkaar op, waardoor het verschil in grootte goed was te zien. Ook de witte dijvlekken van de Parelduikers waren heel mooi te zien. Nog één duiker te gaan en we hadden het kwartet compleet, iets wat een vogelaar in Nederland niet vaak in zijn carrière zal kunnen bewerkstelligen.
We reden naar het strand bij Ouddorp om te zoeken naar het vrouwtje Brilzee-eend, dat hier al enige tijd rondhangt. Dat kostte enige moeite, maar met behulp van een vriendelijke vogelaar-met-goeie-scoop kregen we haar uiteindelijk allemaal mooi te zien. Er zwommen hier ook veel Grote Zee-eenden (zo zie je ze nooit en zo ... etc.). Bovendien zagen we er tenminste twee fraaie Roodkeelduikers, waarmee het duikerkwartet compleet was, en veel Eiders.

Toch nog een mooie waarneming van de Geelsnavelduiker.
Intussen hadden we vernomen dat de Geelsnavelduiker nu mooi te zien was bij Dreischor, dus wijzigden we ons oorspronkelijke plan om de Brouwersdam nog even af te gaan en zetten koers naar Dreischor. Dat bleek een uitstekende zet te zijn, want na een wandelingetje over lastig terrein konden we de Geelsnavel heel mooi zien door kijker en (vooral) telescoop. Ik kon zelfs een bewijsplaatje schieten. En zo kwam onze Geelsnavelduikertwitch toch nog tot een uiterst bevredigend einde. Het was pas (nou ja, sommigen zouden zeggen: al) de derde van mijn leven, na de vogels van Scheveningen in 1984 en die van de Reeuwijkse Plassen in 1996.
Als toetje kregen we nog een mooie verzameling van 18 Kleine - en 15 Wilde Zwanen vlakbij het gehucht Nieuwerkerk. Daarna besloten we om huiswaarts te gaan. Het was weer een prachtige dag geweest en alle doelsoorten stonden in het notitieboekje.

2 opmerkingen:

  1. Daar stond je dus niet alleen,wat een fotografen ,maar je hebt ook weer heel wat toe kunnen voegen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een mooi verhaal weer, Jan, en qua omstandigheden heb je de zeldzaamheden toch nog knap op de foto weten te zetten! En wat een vogelaars zeg, voor die Snavelduiker-) Als vanouds weer genoten van je blog!

    Groet Kees

    BeantwoordenVerwijderen