woensdag 23 januari 2013

23-01-2013: Alweer Pestvogels!

Niet alleen Pestvogels lusten besjes van de Gelderse Roos. Ook Kramsvogels zijn er verzot op!
Vanmorgen belde Chris me of ik zin had om op zoek te gaan naar de Pestvogels die gisteren en ook vanochtend weer gezien waren in Geldermalsen. Nou, daar hoef ik natuurlijk geen twee keer over na te denken en een kwartiertje later waren we onderweg.
Zoals meestal als wij op Pestvogels af gaan, zaten ze er bij aankomst niet. Tien minuten geleden weggevlogen, aldus een vogelaar die er al stond. Tja, dan is het even het verwachtingspatroon resetten en actief op zoek gaan. In ieder geval was het al wel erg leuk dat er op de betreffende plaats, waar overigens maar een lullig struikje met zeer weinig bessen stond, een aantal Kramsvogels, een Zanglijster en een stiekeme Koperwiek huisden. We liepen een rondje door de wijk, maar dat leverde niets dan koude handen op, en dus reden we naar de Randweg, waar volgens de andere vogelaar veel bessenstruiken stonden. Dat klopte inderdaad, en in die bessenstruiken bevonden zich zeer veel Kramsvogels. Ze lieten zich mooi zien, maar slecht fotograferen. Zodra je je camera op die beesten richt zijn ze al weg. Op eentje na dan, en die zie je hierboven.

Uiteindelijk lieten de Pestvogels zich toch weer vinden.
We vermaakten ons prima langs de Randweg, want er kwam ook nog een Sperwer overvliegen, en na een tip van een andere vogelaar vonden we een mooi vrouwtje Goudvink, toch ook een soort die je bepaald niet iedere dag tegenkomt. Ze liet zich al besjes etend mooi bekijken. Maar van de Pestvogels geen spoor.
We besloten nog eenmaal terug te gaan naar de oude stek langs de Johan van Oldenbarneveldlaan. Bij aankomst leek het er weer erg stil te zijn. Maar toen ik uitstapte meende ik vanuit de verte het roepje van een Pestvogel te horen en enkele seconden later landde er een in de boom vlakbij me. Het was toen nog maar een kwestie van minuten voor we het hele groepje van 14 vogels hadden opgespoord. Toen ze eenmaal waren gevonden lieten ze zich uitgebreid bekijken, beluisteren en zelfs fotograferen, al was het licht weer niet al te best vandaag. En zo werden het een paar erg leuke vogeluurtjes.

2 opmerkingen:

 1. wat zijn het toch een prachtvogels,wat zijn ze mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hey Jan,

  Dan ben je gelukkig toch niet voor niets gegaan. Mooie waarnemingen en pestvogels blijven mooi natuurlijk. Leuke foto ook van de kramsvogel!

  Groet,
  Arné

  BeantwoordenVerwijderen