zaterdag 19 januari 2013

19-01-2013: Lekker dagje zuidwest Nederland

We zagen erg veel steltlopers vandaag. V.l.n.r.: Zilverplevier, Tureluur, Kanoet. Brouwersdam, zeezijde.
Vandaag gingen Chris, Wiegert en ik het nieuwe vogeljaar inluiden met een tochtje zuidwest Nederland. Het was erg koud en er stond een gure oostenwind. Traditiegetrouw reden we eerst naar de Gaatkensplas te Barendrecht om de Buffelkopeend binnen te tikken, maar de plas was bijna helemaal dichtgevroren en de Buffelkop was in geen velden of wegen te bekennen. Wel een paar Wulpen, die een jaarsoort waren, en we zochten nog wat naar de Patrijzen die hier vaak worden gemeld, maar die vonden we niet.
Dan maar naar ons volgende doel: de Grevelingen bij Battenoord. Al rijdend over Voorne zag ik een mannetje Blauwe Kiekendief vliegen, een leuke jaarsoort. Later zagen we bij Burgh Haamstede nog twee vrouwtjestypes. Google Maps leidde ons feilloos naar Battenoord, waar de Flamingo's (negen stuks) en de Chileense Flamingo's (ca. 22 exemplaren) al op ons stonden te wachten. Eerst suffig met de kop in de veren, maar op een zeker moment vlogen ze schijnbaar zonder reden met z'n allen op, wat een prachtig gezicht was, en verdwenen in westelijke richting. Jammer voor degenen die na ons kwamen, maar wij prezen ons gelukkig dat we precies op tijd waren.
De omgeving van Burgh Haamstede en de Koudekerkse Inlagen is altijd een heerlijke, vogelrijke plek. In een kwelslootje liepen volop Tureluurs en een Bonte Strandloper. We ontdekten de Ruigpootbuizerd, eerst zittend op een dijkje, toen vliegend en biddend boven het gebied. Een prachtige vogel. De Velduil liet traditiegetrouw verstek gaan, maar langs de dijk zwommen een paar Middelste Zaagbekken en tot onze grote verrassing en vreugde kwam er een Grote Stern dichtbij langsvliegen! Het was alweer een eeuwigheid geleden dat ik een winterse Grote Stern in Nederland had gezien.

De Zwarte Rotgans valt best op tussen de gewone Rotjes.
In een volgend kwelslootje miechelde het van de steltlopers, onder meer Zwarte Ruiter, Groenpootruiter en Drieteenstrandloper werden aan de jaarlijst toegevoegd. Ook een Veldleeuwerik scharrelde langs een slootje. Een Watersnip vloog over ons heen en ook een Kleine Zilverreiger, waarvan we later nog een exemplaar in een slootje zagen staan.
We arriveerden bij ons volgende doel: de Dwergganzen, waarvan er drie tussen een groep Brandjes moesten zitten. Er stonden twee Engelse vogelaars te kijken die er vijf hadden gevonden: een groepje van drie en nog twee exemplaren. Dat aantal konden wij bevestigen voordat de hele groep opvloog en even later zonder Dwergganzen weer terugkeerde. Intussen hadden we ook een opvliegende Waterpieper gescoord en 18 Kleine Zwanen vlogen roepend over. Het was weer heerlijk vogelen langs de Stolpweg!
We liepen nog even naar het plasje, waar we drie Nonnetjes vonden en een Goudhaan voor de jaarlijst. Toen weer terug langs de Stolpweg, die nog Witgat, Graspieper en Rotganzen opleverde.
Op naar Neeltje Jans, waar we bij de Roompotsluizen, ditmaal aan de buitenzijde, de traditionele Kuifaalscholver vonden, waarna we met gezwinde spoed naar Scharendijke reden, waar Wiegert - die vandaag erg goed was in rotganzen - na niet al te lange tijd de Zwarte Rotgans ontdekte tussen een grote groep ganzen en Smienten.

En ook de Witbuikrotgans werd vandaag gezien, zodat we alle rotganzen alweer compleet hebben!
We reden een stukje terug naar een plek waar Wiegert onderweg Patrijzen vanuit de auto had gezien en na enig zoekwerk (en nog drie Toendrarietganzen), konden Chris en ik ook de Patrijs bijschrijven op de lijst. Hoogste tijd voor de Brouwersdam, waar ook al van alles te beleven was. Prachtige grote groepen Zwarte Zeeëenden bijvoorbeeld, en Zilverplevieren, een Kuifduiker, een Kanoet, twee Roodkeelduikers, een Grijze Zeehond bij de sluis. Een Paarse Strandloper en een Rosse Grutto maakten het steltloperfeest van vandaag compleet.
Aan het eind van de middag (want de tijd vloog vandaag met zo'n vol programma) reden we nog even naar Ouddorp, waar ook de Witbuikrotgans zijn volledige medewerking aan onze jaarlijsten verleende. En zo werd het een heerlijke vogeldag met een uitstekende score.

Landschap bij Ouddorp

2 opmerkingen:

  1. een uitstekende score noem je dit het is volgens mij een sublieme score wat een hoeveelheid en diversieteit allemaal op èèn dag,geweldig.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Je hebt helemaal gelijk Nic. Je hoort mij niet klagen ;-)

    BeantwoordenVerwijderen