zaterdag 5 januari 2013

05-01-2013: Uit de startblokken

Een mannetje Witoogeend is een prachtige vogel.
Het vogeljaar 2013 is begonnen! Hoewel het me af en toe moeite kost om in actie te komen in die troosteloze Nederlandse winter na de heerlijke zon van Gambia, heb ik de afgelopen dagen toch al een paar kleine fietstochtjes in de omgeving gemaakt, met als resultaat onder meer Kleine Zwanen, Grote Zilverreigers, Ooievaars en Toendrarietganzen. Vandaag ging ik met Koert en René echt uit de startblokken met een rondje langs Zuidhollandse zeldzaamheden. We dipten er meer dan we er zagen en het was opnieuw van dat ellendige miezerweer, maar we slaagden er toch in een paar leukerds op de lijst te krijgen.
We begonnen in Hoofddorp, waar al drie dagen lang een Pestvogel huisde. Helaas was die vanmorgen onvindbaar. Ons tweede target werkte beter mee, al duurde het een halfuurtje voordat we de Humes Bladkoning van Katwijk hoorden roepen en in een flits zagen bewegen. We keken nog even over zee bij de uitwatering, en dat leverde aardige soorten op als Zwarte Zee-eend, Eider en een paar 1e winter Drieteenmeeuwen.
Na een fourageerstop in de MacDonalds gingen we naar Alphen aan den Rijn, waar de dame van de Tomtom in complete verwarring raakte, zodat het een eeuwigheid duurde voordat we bij het Polderpad arriveerden, waarlangs al een tijdje een paartje Witoogeenden huist. Vandaag was alleen het mannetje thuis, maar die liet zich dan ook erg mooi zien. 
Daarna deden we nog pogingen op de Witbuikrotgans die bij Mijdrecht was gemeld en de Ruigpootbuizerd van de Groene Jonker en omgeving, maar beiden werkten niet mee. Enfin, de kop is eraf. Achter de link hieronder zit nog een filmpje van het mannetje Witoogeend.


3 opmerkingen:

  1. ondanks het weer is het begin er al weer en voor niets ga je eigenlijk nooit z,on dag stappen is toch al een belevenis op zich deze heb je vast.

    BeantwoordenVerwijderen