donderdag 15 november 2012

15-11-2012: Pestvogels!

Een van de allermooiste vogels die je in ons land kunt zien: de Pestvogel!

De afgelopen weken tekent zich een flinke invasie van Pestvogels af in ons land, en dat is goed nieuws voor iedereen die van vogels houdt. Want Pestvogels behoren tot de allermooiste vogels die je in ons land kunt aantreffen. Op dat aantreffen maak je in sommige jaren veel meer kans dan in de meeste jaren, want soms, als in het noorden het voedsel schaars is, komen de Pestvogels massaal naar onze streken gevlogen. Dit jaar lijkt zo'n jaar te worden.
Ik was al een aantal keren Leerdam doorgefietst in een poging ze ook hier te vinden, en tweemaal zijn ze ook uit Leerdam gemeld, maar de volgende dag lieten ze zich dan niet meer vinden. Dus besloten Chris en ik om vandaag een paar uur uit te trekken voor een bezoek aan Barendrecht, waar ze wel Pestvogels hebben.

De Pestvogels zaten al op ons te wachten.

Toen we om een uur of twaalf ter plaatse arriveerden, zat er al een mooi groepje van dertien stuks op ons te wachten. Aanvankelijk hoog in een boom, later kwamen ze af en toe naar beneden om van de besjes van een Gelderse Roos te snoepen, waarbij ze zich prachtig lieten zien en veelvuldig hun leuke, kenmerkende belletjesroep lieten horen. Na enige tijd vloog het groepje weg, waarna wij naar een andere plek liepen, waar de tweede helft van de groep, die aanvankelijk zo'n 45 vogels telde, vaak fourageert. Ook deze groep hadden we snel gevonden.

Ondanks het sombere weer kon ik toch nog een paar aardige plaatjes van deze prachtvogels maken.

Ook de tweede groep bleek uit dertien vogels te bestaan, maar toen we later die middag weer terug op plek 1 waren, voegde zich nog een veertiende vogel bij die groep, zodat we waarschijnlijk 27 verschillende vogels hebben gezien.


We hebben zo'n anderhalf uur genoten van deze heerlijke vogelsoort, die zich bovendien, ondanks het nogal sombere weer, ook nog eens aardig liet fotograferen. Hieronder vind je ook nog de link naar een filmpje dat ik heb gemaakt van de bessen etende Pestvogels. Daarop is ook hun roepje te horen.

Filmpje Pestvogels Barendrecht

5 opmerkingen:

 1. Het blijft een fraaie soort.

  Maar de pest met deze vogels is dat ze je elk jaar weer blijven trekken. Hoe vaak je ze al gezien hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. wat mooi en dan zoveel en betrekkelijk vlakbij.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jan, wat heb je de Pestvogels (met je bescheiden apparatuur) er mooi opstaan, daar kunnen heel wat fotografen met die teletoeters nog wat van leren! Ben er vandaag nog ff geweest maar het groepje begint al uit te dunnen en ben benieuwd of die pestvogelinvasie een lang leven beschoren is...Ben van de week (dinsdag, zat in de avondploeg) ook nog even in de buurt van Oud Schaik wezen kijken of ik daar de Pestvogels kon spotten maar helaas, en ben wel benieuwd of ze er echt zaten of dat het een loze melding was..:-) Mooi filmje trouwens......
  Wens jullie een Prettig Weekend toe en blijven hopen dat ook in Leerdam.....

  Groet Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Willem: daarom heten ze ook pestvogels ;-)
  @Nic: we mochten alweer niet klagen!
  @Kees: zelfs met mijn apparatuur waren deze tamme beesten nog wel een beetje fatsoenlijk op de plaat te krijgen ;-) Ik heb uit betrouwbare bron begrepen dat er foto's zijn van die Leerdamse pestvogels, dus ik ben er wel van overtuigd dat het een goeie melding was. Heb jij ze trouwens nog mooi op de plaat? Ik ga meteen even je blog checken.

  Groeten, Jan

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooi verslag Jan. Ik ben er zaterdag ook geweest (zie m'n blog), en het zijn idd prachtvogels. Het was mijn 1e ontmoeting met dit soort.
  Leuk filmpje ook trouwens!'

  Groet,
  Arné

  BeantwoordenVerwijderen