zondag 4 november 2012

04-11-2012: Steppeklapekstertwitch

De Steppeklapekster, wat een prachtige zeldzaamheid!

Vanmorgen in alle vroegte vertrokken Wiegert en ik naar Den Helder, zodat we de boot van half negen naar Texel zouden halen. Want op Texel bevindt zich al een aantal dagen een Steppeklapekster, een soort van het kaliber 'ultrazeldzaam', en die wilden we allebei dolgraag zien. Voor Wiegert was het een nieuwe soort, zelf had ik ook het exemplaar van 1994 gezien, dat eveneens op Texel verbleef. De huidige vogel is pas de tweede voor Nederland ooit.
De boot haalden we makkelijk, en we waren er niet de enige vogelaars. Terwijl we wachtten op het vertrek van de boot kwam er een klein wit reigertje met grote snelheid overvliegen richting Texel. Diverse aanwezigen, waaronder ikzelf, dachten aan een Koereiger, maar helaas konden we dat niet hard maken. Het ging allemaal iets te snel en foto's konden niet worden gemaakt.

Deze Kokmeeuw liftte mee op de pont naar Texel.

Eenmaal aan boord van de veerboot misten we op een haar na een overvliegende Pestvogel, maar daardoor lieten we ons niet ontmoedigen. Vanaf de boot zagen we enkele Eiders, en een slaperige Roodkeelduiker kon zich nog juist voor de aanstormende veerboot uit de voeten maken. Eenmaal op Texel reden de vogelaars in colonne naar de Watermolenweg, waar de Steppeklapekster zich al dagenlang langs een dijkje ophoudt. We waren de auto nog niet uitgestapt of ik zag 'm van verre al zitten in een van de drie struikjes op de dijk. We haastten ons naar de vogel toe, maar toen we net van korte afstand naar hem stonden te kijken en een paar eerste foto's hadden gemaakt, dook hij weg en kwam voorlopig niet meer tevoorschijn. Pas een halfuur later werd hij weer ontdekt, in een struikje ver weg op het land.

Uiteindelijk liet de Steppeklap zich langdurig van nabij zien en fotograferen.

Het duurde nog een halfuurtje voor hij weer actief werd en naar het dijkje kwam vliegen, waar hij door een aanzienlijke schare vogelaars werd verwelkomd. Na korte tijd verdween hij echter weer ver weg in een veld aan de andere kant van de dijk, maar uiteindelijk landde hij weer in z'n oorspronkelijke struik en liet zich daar uitstekend bekijken en zo goed en zo kwaad als het ging fotograferen, want de afstand was weliswaar prima, maar het licht was tamelijk waardeloos. Al met al besteedden we ruim anderhalf uur bij en met deze fantastische vogel. Daarna was het even bedenken wat te doen. We deden een poging op de Zwarte Ooievaar, maar die zat niet meer op de plek van gisteren. De Siberische Boompiepers van het Robbenoordbos waren alweer gemeld en dus besloten we dat het maar het beste was om daar onmiddellijk op af te gaan.

Het ritselde van de Kramsvogels op Texel.

Achteraf hadden we beter op Texel kunnen blijven, want de SiBoPi's waren voor ons niet weggelegd. Ondanks dat er zo'n man of veertig aan het zoeken was, kwamen ze er niet meer uit. Het was dan ook heel lastig zoeken naar deze over de bosbodem tussen de hoge onderbegroeiing sluipende piepertjes. Je moest ze al toevallig opstoten. Intussen kwam van Texel de ene leuke melding na de andere: Zwarte Ooievaar, Pestvogels, Rosse Franjepoot bijvoorbeeld. Maar uiteindelijk waren we toch erg tevreden met die prachtwaarneming van de Steppeklapekster, doelsoort nummer 1 van vandaag. De aanblik van deze vogel zal ons bijblijven, het gemodder door het Robbenoordbos zal snel zijn vergeten. Toen we terugkwamen bij de auto vlogen er ineens twee Boerenzwaluwen boven de parkeerplaats, lekker laat voor deze soort en een leuke afsluiter.

2 opmerkingen:

  1. gefeliciteerd met deze waarneming wat zullen jullie blij zijn geweest dat het gelukt is.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Reken maar Nic! Bedankt voor je leuke reacties op mijn blog!
    Groeten, Jan

    BeantwoordenVerwijderen