vrijdag 5 oktober 2012

29-09-2012: Een dagje IJmuiden


Ik had vandaag met René en Koert afgesproken om een dagje te gaan vogelen, en we besloten een poging te wagen op de Grauwe Franjepoot van de Zilkerpolder bij Noordwijkerhout en dan naar IJmuiden te gaan. Eventueel konden we dan nog op leuke meldingen in Noord-Holland af gaan. Er stond vandaag een windkrachtje vijf à zes uit het westen en het was lekker zonnig weer.
We begonnen dus in de Zilkerpolder, maar buiten een Oeverloper was daar geen steltloper te bekennen. Dus gingen we maar snel door naar IJmuiden, in de hoop daar vanaf de punt van de Zuidpier wat zeevogels op te pikken.


We liepen langs de Seaport Marina en daar zaten twee fraaie Tapuiten, die uiteindelijk wel op de foto wilden. Dit in tegenstelling tot vier Oeverpiepers die daar ook zaten. Langs de Zuidpier zat nog een Oeverpieper. We liepen naar het piertje waar de Kuifaalscholver gisteren nog was gezien, maar deze liet het helaas afweten, ook nadat we in de loop van de dag nog een paar keer teruggingen. Er vloog een Grote Stern over en een paar Grote Mantelmeeuwen zaten samen met wat Aalscholvers op het 'aalscholverpiertje'. Op het strand zat een Zilverplevier, altijd leuk, en later op de dag zagen we er nog een. Langs de pier zaten overal kleine groepjes Steenlopers, die zich ook mooi lieten fotograferen.


Een tegenvaller was, dat het hek op de pier was gesloten en de rode vlag was gehesen in verband met de wind. 'Levensgevaar!' Jaja. Het was windkrachtje vijf en er kwam zowat geen spetter over de pier. Maar goed, we moesten het ermee doen, dus gingen we vanaf dat punt over zee speuren. We zagen een paar verre jagers, helaas niet te determineren, hoewel er een lichte, slanke jager tussen zat die René en Koert als Kleinste determineerden. Maar zijn hadden hem dan ook in de scoop gehad en hadden het beest langer gezien dan ik. Zelf kreeg ik er ook wel een Kleinste Jager-gevoel bij, maar ik heb er gewoon te weinig aan gezien om zeker te zijn.
Er vlogen af en toe groepjes Rotganzen over en regelmatig vlogen Jan-van-Genten langs, soms ook wat dichterbij. Een groepje Zwarte Zee-eenden haastte zich naar het noorden en ineens hoorde ik het geluid van Zwarte Mezen! En jawel, twee Zwarte Meesjes kwamen vlak achter ons langs gevlogen en ploften uitgeput neer tussen de basaltblokken. Dat was een alleraardigste ervaring.


Een vogelaar meldde dat er zojuist een Grauwe Franjepoot op het Kennemermeer was ontdekt. Dat kwam nog eens goed uit! Na een lange wandeling kwamen we aan op de juiste plek, waar inderdaad een juveniele Grauwe Franjepoot rondjes draaide op het water. Aanvankelijk ver weg, later iets dichterbij. Het beestje was erg onrustig en vloog af en toe stukjes. Na een minuut of tien vloog hij opnieuw op, waarna we hem niet meer konden terugvinden.
Hoogste tijd voor de lunch en een lekkere bak koffie. Daarna gingen we weer naar de Kuifali-plek, maar ook nu zat hij er niet. Dan maar weer even de pier op, en ja hoor, het hek was open! We liepen rechtstreeks naar de punt van de pier, ondanks dat de golven soms over de pier sloegen en we behoorlijk nat werden. Af en toe moesten we een sprintje trekken om de golven te ontwijken.We werden beloond met een fraaie Grote Jager, die pal voor de pier dobberde en even later opvloog en verderop ging. Ook een Roodkeelduiker zwom vlak voor de punt van de pier. Maar we stonden er nog geen vijf minuten toen een enorme golf de punt overspoelde en twee flinke keien ineens voor onze voeten neervielen. Het sein om weg te wezen! Tot aan de bocht was het sprintjes trekken en nat worden, daarna ging het weer. We zagen nog twee prachtige Jan-van-Genten die aan de binnenkant van de pier vlogen en twee Drieteenstrandlopers schuilden tussen de basaltblokken. Twee Rosse Grutto's vlogen over ons heen. Toen vonden we het mooi geweest en was het de bovendien de hoogste tijd om weer een thuis te gaan kijken. Het was een mooie dag met spectaculaire belevenissen.

5 opmerkingen: