vrijdag 5 oktober 2012

29-06-2012: Nachtclub 'Caprimulgus'Het was zo onderhand alweer heel veel jaren geleden dat ik voor het laatst een Nachtzwaluw had gezien, dus het werd de hoogste tijd. Op de Leusderheide, een halfuurtje rijden van Leerdam, worden regelmatig van die nachtbrakers gezien, dus vanavond ging ik er met Chris en zijn broer Gijs op af. Natuurlijk waren we veel te vroeg aanwezig, dus liepen we eerst nog een tijdje door het bos, waarbij we diverse Boomklevers hoorden en zagen en we een langdurig roepende Goudvink maar niet konden vinden.
Toen het na een tijdje een heel klein beetje begon te schemeren installeerden we ons op de juiste plek, met uitzicht voor een mooi heideterrein met verspreid staande bomen. Vanuit de verte riep een Koekoek. Natuurlijk duurt het dan toch altijd nog weer langer dan je denkt, dat is altijd zo met die nachtbeesten. Maar op een zeker moment, het zal rond tien uur zijn geweest, kwam de eerste Houtsnip roepend over. Een prachtig gezicht, zo'n mysterieuze Houtsnip die roepend patrouilleert boven z'n territorium. Hij kwam talloze malen langs en ik heb er nog een klein, beverig filmpje van gemaakt:

Filmpje Houtsnip


Op een zeker moment vlogen er twee Houtsnippen achter elkaar aan, zodat we er minstens twee hebben gezien.
En toen hoorden we ineens een verre Nachtzwaluw zingen. Een héél verre, eigenlijk, en we hoopten natuurlijk dat het nog wel iets beter zou worden dan dat. Lang hoefden we niet te wachten, want even later scheerde er een prachtige Nachtzwaluw vlak over onze hoofden, en dat deed -ie meerdere malen. Hier een kort filmpje van de Nachtzwaluw:

Filmpje Nachtzwaluw (je moet wel goed kijken, want voor je het weet is -ie weg).


Later begon er ook een Nachtzwaluw dichtbij ons te zingen, tegelijk met degene die in de verte zong, en degene die dichtbij zong hoorden we ook terwijl we tegelijkertijd het vliegende exemplaar zagen. We denken dus, dat er minstens drie Nachtzwaluwen in het spel waren. Toen we rond half twaalf weer naar de auto liepen, hoorden we er op een zeker moment nog eentje erg dichtbij zingen, wellicht nummer vier.
Terwijl we zo stonden te kijken en te genieten van de Houtsnippen en de Nachtzwaluwen, ritselde het gebladerte rondom ons van de muizen, die we echter niet goed in de schijnwerper kregen. Wel vingen we eenmaal een Gewone Pad in de lichtbundel. Over ons heen vlogen constant vleermuizen in diverse soorten, waaronder tenminste twee Rosse Vleermuizen (de enige Nederlandse vleermuis die zonder detector te horen is).
We waren het erover eens dat het een prachtige avond was, die beslist voor herhaling vatbaar is.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten