vrijdag 5 oktober 2012

26-03-2012: Ook in de Biesbosch is het lente


Wat een fantastische maartmaand is het toch! Vandaag was het alweer heerlijk lenteweer, dus hopla, met Cilja en hondje Chico naar de Biesbosch getuft. In de Kleine Hardenhoek wordt al een aantal dagen een Roerdomp gehoord en we waren benieuwd of het ons nu eindelijk zou lukken om deze geheimzinnige vogel bij te schrijven op onze Biesboschlijst. We hadden er niet veel tijd voor nodig, hoewel we tweemaal 'hoemp' wel een beetje karig vonden. Maar wie weet, nu we het beest eenmaal op de lijst hebben, wordt hij in het vervolg misschien wat coöperatiever. Intussen genoten we van drie Roodborsttapuiten, een zingende man Blauwborst, een jubelende Veldleeuwerik, een lachende Groene Specht en een flink Tjiftjaffenkoor. Ja, het is ook in de Biesbosch lente!
We reden nog even naar de pont, waar we ver weg in een hoekje langs de dijk de Sneeuwgans vonden. Helaas was de Rouwkwikstaart die er gisteren zat, verdwenen.
De Deeneplaatweg dan, altijd goed voor wat leuke soorten. We waren nog niet uitgestapt bij onze vaste wandelplek of we hoorden de eerste Cetti's Zanger al zingen. Een eindje verderop zong er nog een, en een Roodborsttapuit liet zich als enige vogel vandaag aardig fotograferen. Er vloog een barmsijs over (natuurlijk niet op soort te brengen zo in de vlucht) en een fraaie Havik cirkelde een tijdje boven het bos. Ook scoorden we onze eerste Atalanta van 2012, die tevens de enige vlinder was van vandaag.
Terug bij de polder Hardenhoek ontdekte ik een Witgat in een plasje, en dat was nog een jaarsoort. Bij Lijnoorden zong opnieuw een Cetti's Zanger en dat was eveneens het geval bij de vogelhut in Polder Maltha. Hier hadden we ook de laatste jaarsoort voor vandaag in de vorm van onze eerste zingende Zwartkop van 2012. Het was, zoals gewoonlijk, weer heerlijk in de Biesbosch!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten