woensdag 3 oktober 2012

24-07-2010: Een Palmtortel te BredevoortEr zit al een paar dagen een Palmtortel in het pittoreske boekendorpje Bredevoort in de Achterhoek! Hij is ontdekt door Frank, een goede kennis van me. De Palmtortel zit een paar huizen bij hem vandaan en Frank hoorde de vogel zijn vijflettergrepige liedje ten gehore brengen. Nu is het met de Palmtortel zo, dat hij tot nu toe als escape werd beschouwd. Maar zie: de soort breidt zich de laatste tijd enorm uit, zowel in Noord-Afrika als in het westen van Turkije en Griekenland, en dan wordt het allemaal toch erg spannend. De vogel zag er naar verluid goed uit en is ongeringd, dus: erop af!
Het leek een makkie te gaan worden: de tortel zat iedere dag fanatiek te zingen op het dak van steeds hetzelfde huisje. Maar verdomd als het niet waar is: toen ik na een lange treinreis van twee uur en veertig minuten te Aalten – het naburige dorp – arriveerde, stond Frank al op me te wachten met slecht nieuws: hij had de vogel nog niet gehoord of gezien vandaag. En inderdaad, ter plaatse was er niets wat op de aanwezigheid van een Palmtortel wees. Niet getreurd: er wachtte ook nog een mooi gebiedje vol leuke insecten: zo zagen we Azuurwaterjuffer en Weidebeekjuffer voor de libellenlijst en Struiksprinkhaan en Boskrekel voor de sprinkhanenlijst. Een heleboel vlinders vrolijkten de boel verder op en dan waren er natuurlijk nog zweef-, roof- en sluipvliegen, wantsen, boktorren, wespen en bijen en de imposante Wespenspin. En er wachtte nog een prachtige vogelverrassing, want we joegen onbedoeld een Kerkuil uit zijn roestplaats. De uil vloog langs ons heen en verdween in de bosrand, waar hij niet meer terug te vinden was. Het was echter overduidelijk: lichtgrijs, ongevlekt lichaam (van de bovenzijde), okergele vleugels met donkere tekening aan de handpennen. Een prima soort!
Toen we uiteindelijk terugkwamen bij de Palmtortelplek, hoorden we 'm ineens! Helaas zat de vogel in een rijtje dichte coniferen en het kostte de grootste moeite om een glimp van 'm op te vangen. Maar na een bak koffie ging het beter: ineens zat -ie daar, de Palmtortel, op z'n favoriete dakje, onder prima licht. Dat ik later vandaag op waarneming.nl las dat -ie toch beschadigingen heeft aan vleugels en staart, was jammer maar meer niet. Het was een heerlijke dag met twee prachtige vogels en een  heleboel toffe insecten. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten