vrijdag 5 oktober 2012

24-01-2012: Dagje Hoek


Na een mislukt, verregend avondlijk uitstapje met als doel de Bosuil van station Geldermalsen te horen en een verregende en verwaaide tuinvogeltelling werd het de hoogste tijd om weer eens leuk aan de slag te gaan met de vogels. Vandaag beloofde een aardige dag te worden qua weer en ik had wel zin in nog een keertje Hoek van Holland. Vanmorgen om half negen arriveerde ik op station Haven, waar de Huiskraaien me dit keer wel opwachtten. Ook in de Berghaven zaten er een paar, evenals de Kokmeeuw hierboven, die fraai zat te poseren. 's Middags zaten er wel twintig Huiskraaien langs de Emmaboulevard en een ervan liet zich leuk portretteren.
De Kleine Burgemeester was vandaag onvindbaar en is misschien wel vertrokken. Het was sowieso vrij rustig langs de Emmaboulevard en ik begon al te vrezen voor een tam tochtje toen ik langs de Noorderdam een Zeekoet ontdekte. Ha! Dat was een leuke jaarsoort. Helaas niet fotogeniek, maar met de 15x Swarovski prima te zien. Er zaten erg weinig meeuwen langs de dam, in tegenstelling tot vorige week, en ik had me juist voorgenomen om me eens in de meeuwen te gaan verdiepen vandaag. Maar goed, ik liep verder de dam op, vond Steenlopers en Paarse Strandlopers en aan het eind van de dam zat er ineens een Kanoet tussen de Steenlopers, alweer een prima jaarsoort maar alweer niet fotogeniek, want net toen ik 'm in de zoeker had vloog hij weg richting Maasvlakte. Maar gelukkig was er de Oeverpieper.


De Zilvermeeuw hierboven moest ik eerst even aan de meeuwenspecialisten op waarneming.nl voorleggen, maar ik had het goed gezien deze keer: dit is een zogenaamde Scandinavische Zilvermeeuw (ondersoort argentatus), te herkennen aan o.m. een gemiddeld forser formaat, donkerder mantel, kauwgomroze poten en meer wit op de handpennen dan 'onze' ondersoort argenteus.

De Oeverpieper werkte namelijk bijzonder goed mee en zodoende kon ik voor het eerst van mijn leven eens een geslaagde foto maken van dit leuke vogeltje. Ik liep de Noorderdam toen alweer af, want ik had een tijdje op de punt gestaan maar er kwam niets langs, op een paar Aalscholvers en gewone meeuwensoorten na. Ik liep het strand op, want in de verre verte zag ik een ontzettend grote groep meeuwen, en die wilde ik weleens onderzoeken. Na een flinke wandeling kwam ik bij de eerste grote groep. De reden van die meeuwenvergadering werd toen ook duidelijk: er spoelden massaal zeesterren en krabbetjes aan, maar vooral zeesterren, die de meeuwen gulzig verorberden. Mijn inspanning had succes: de eerste groep meeuwen die ik afzocht leverde een prachtige adulte Zwartkopmeeuw in winterkleed op! En wat nog mooier was: de vogel liet zich gewillig op de gevoelige plaat zetten.


Natuurlijk heb ik een kwartiertje staan genieten van deze prachtige vogel - in zomerkleed is -ie de mooiste meeuw van Nederland - die zich zo geweldig liet bekijken en fotograferen. Toen zocht ik de rest van de meeuwen af, maar daar kwam verder niet veel bijzonders uit. Terug op de Emmaboulevard ging ik even zitten om een krentenbol te eten en dan krijg je direct gezelschap van Huiskraaien, Kauwen en meeuwen.

Terwijl ik mijn bolletje at, speurde ik voor me uit naar meeuwen en jawel, daar vond ik op de valreep nog een eerste winter Drieteenmeeuw die zich op een richeltje zat te poetsen, maar helaas te ver voor een foto.
De terugreis had nog een verrassing in petto: tussen Arkel en Leerdam zat er een vrouwtje Havik langs het spoor. Wat een joekel van een beest!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten