donderdag 4 oktober 2012

19-12-2011: Nog een keer lekker scoren


Ik had vandaag een dagje vogelen afgesproken met Koert en René en gelukkig viel er van allerlei leuks te beleven. Ons eerste doel was de Hume's Bladkoning, die al een aantal dagen in Katwijk aan Zee zit. We waren om even over negen uur ter plaatse en lang hoefden we niet te wachten. Het Hume's Bladkoninkje was dan weliswaar een gluiperig struikensluipertje, maar roepen deed -ie bijna aan één stuk door.
We brachten een uurtje door in het kleine parkje waar de Hume's zich bevindt en toen hadden we alledrie bevredigende blikken op het beestje gehad. Het was tijd voor ons volgende doel: de Reeuwijkse Plassen, waar zich sinds een paar dagen een Witkopeend ophoudt.

De Witkopeend is een onvolwassen dier (dat zijn Witkopeend-dwaalgasten bijna altijd) en hij was snel gevonden. Door ons althans, want sommige vogelaars hadden er meer moeite mee. Er zat ook nog een Rosse Stekelstaart die voor verwarring kon zorgen, maar dat was gelukkig een mannetje en bovendien was bij de Witkopeend mooi de verdikte snavelbasis te zien. In tegenstelling tot de Rosse Stekelstaart, die alleen maar zat te slapen, was de Witkop zeer actief. Hij zat zich een hele tijd te poesten, klapwiekte en zwom tussen de vele, vele Smienten, Kuifeenden, Krakeenden, Brilduikers, Slobeenden et cetera.
Ons derde doel van vandaag waren de twee Rosse Franjepoten die al een tijdje bij 's Gravenzande huisden. Inderdaad, verleden tijd, want ze waren helaas niet meer aanwezig. Jammer, maar het kon deze mooie vogeldag niet meer bederven.

Filmpje Humes' Bladkoning

Geen opmerkingen:

Een reactie posten