vrijdag 5 oktober 2012

18-04-2012: De dag van de Draaihals


Vandaag ben ik een dagje met Koert en René naar de Flevopolders geweest. Er waren de afgelopen week leuke dingen gemeld, zoals Zwarte Ibis, Draaihals en Steltkluut en we hoopten daar natuurlijk nog wat van mee te kunnen pikken. We hadden om half negen afgesproken op station Almere Muziekwijk en vandaar gingen we direct naar het Trekvogelveldje en het Trekvogelpad, waar eergisteren nog een Draaihals was gezien en waar ook regelmatig Beflijsters worden waargenomen. Het weer viel zowaar mee, er scheen af en toe een zonnetje, het was droog en de wind was nog niet al te hard. Een blik over de veldjes leverde meteen een Groenpootruiter op, een jaarsoort voor ons allemaal. Drie tellen later kwam er een Huiszwaluw overvliegen, ook al de eerste van 2012.
Er kwamen de hele tijd Kneutjes in de struiken vlakbij ons zitten, er vloog een vrouwtje Bruine Kiekendief over, een Grote Zilverreiger in broedkleed landde op het veldje, een Witgatje scharrelde rond, kortom: we vermaakten ons prima, ook al kwam er nog geen zeldzaamheid aan te pas. Maar toen ineens was -ie er! 'Draaihals', hoorde ik René vol verbazing roepen, en ja hoor, daar zat -ie, in levende lijve, een heuse Draaihals, doodkalm om zich heen kijkend in een struik vlak voor ons. Hij liet zich uitgebreid bekijken en fotograferen. Een vogelaar die net aan kwam lopen kon de Draaihals zodoende ook nog meepakken. Even later vloog hij een stukje verderop om op een boomstronk te gaan zitten, en nog even later zat -ie op een paaltje, voordat hij voorgoed verdween. Wat een sensatie! Het was voor ons alledrie zeker 15 jaar geleden dat we er een hadden gezien, en 'm dan zó mooi waarnemen!Nadat we waren bijgekomen van de doorstane emoties liepen we wat verder het Trekvogelpad af en daar had ik - terwijl de anderen over het land stonden te turen - een korte maar hevige ontmoeting met een Hermelijn! En die had ik ook al járen niet meer gezien. Het dier stond me heel even roerloos aan te kijken, net lang genoeg om 'm in de kijker te krijgen. Toen dook hij weer de bosjes in, zodat mijn vogelvrienden hem konden schudden.
Het was verder niet echt opwindend langs het Trekvogelpad, dus gingen we naar het uitkijkpunt aan het Jan van den Boschpad. Daar arriveerden we juist op tijd voor de grote Ravenshow: er vlogen vier Raven, twee paren zo te zien,  stuntvliegend door de lucht, lang genoeg om er een paar platen van te schieten en ze goed te bekijken. Even verderop vloog er een wijfje Havik over. Bij het uitzichtspunt zelf was het rustig.
Hoogste tijd voor de Grote Praambult, maar helaas was de Zwarte Ibis daar voor het eerst in dagen niet meer aanwezig. Jammer, maar onze dag kon natuurlijk al niet meer stuk. Er was nog een overvliegende Lepelaar, langs de Knardijk nog een zingende Snor, bij Lelystad-Haven nog een Visdief en bij de Lepelaarsplassen onze eerste zingende Kleine Karekiet van 2012. Toen kwamen de buien, het werd akelig koud, het waaide hard, het regende en hagelde: we hielden het voor gezien. Veel meer zat er niet in vandaag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten