dinsdag 16 oktober 2012

15-10-2012: Dutch Birding vogelweekend, dag 4

De vuurtoren op het noordelijkste puntje van Texel, een van mijn favoriete plekjes op het eiland. 
En zie: eindelijk zon!

Er was voor vandaag opnieuw beter weer voorspeld, en we waren dan ook stomverbaasd dat het inderdaad droog was en dat de zon af en toe tussen de wolken door kwam piepen. Wel stond er nog steeds een harde wind, die naar het noordwesten was gedraaid. Mijn dagelijkse check op het balkon leverde dan ook nauwelijks trekvogels op.
Na het ontbijt checkten we toch eerst de tuintjes. Maar afgezien van wat Goudhaantjes en een paar Zanglijsters en Koperwieken was er weinig te beleven. Harde noordwestenwind, dat is maar voor een ding goed: zeevogelen. We reden daarom naar de Westerslag, bij paal 15, waar intussen al een Grauwe Pijlstormvogel was gemeld. Bij aankomst zat er een heel rijtje vogelaars op de bankjes voor het paviljoen, en we sloten aan.
Veel spektakel leek er, ondanks de gunstige wind, niet te zijn. Er vlogen wat Zwarte Zeeëendjes, af en toe kwam er een Jan-van-Gent langs (later die ochtend een paar keer mooi dichtbij) of een groepje Drieteenstrandlopers en verder beperkten de waarnemingen zich tot die van de gewone meeuwensoorten, Aalscholvers en dergelijke. Geen jager te bekennen, laat staan een (pijl)stormvogel(tje).
Maar toen een aantal vogelaars was vertrokken en wij ook op de bankjes konden plaatsnemen, werd er ineens een Noordse Pijlstormvogel ontdekt! Vrij ver weg, maar het zwartwit-patroon en de keilende vlucht met stijve vleugels waren onmiskenbaar. Het duurde even voordat ik 'm ook in de kijker had, en helaas voor Koert lukte het hem niet, maar een aantal vogelaars op de bankjes voor het strandpaviljoen kon toch genieten van een onvervalste Noordse Pijl, een soort die ik al jaren niet meer had gezien.

Over zee koekeloeren bij paaltje 15.

Ter afsluiting kregen we nog een mooie Roodkeelduiker ter plaatse in de kijker. Toen kwam er een flinke regenbui aan en gingen we maar lunchen in het paviljoen.
Na de lunch namen we onze posities aan zee weer in, maar het viel stil en het licht werd slechter, dus we hielden het voor gezien. Ik checkte nog een keer de meldingen, en we besloten het weekend af te sluiten bij een Kleine Vliegenvanger die zich volgens de melders mooi liet zien bij camping Sluftervallei. We kregen de Kleine Vlieg, onze tweede van het weekend, inderdaad een paar keer mooi in beeld. Maar toen werd er een Siberische Boompieper gemeld op de parkeerplaats van het Kogerstrand en dus werd dat onze gedroomde afsluiter. Maar de vogel bleek het bos te zijn in gevlogen en ondanks dat er een flink bataljon vogelaars tussen de dennen stond opgesteld, bleek dit al snel een kansloze missie te zijn. Uiteindelijk werd de vogel rond kwart over vijf wel herondekt, maar zoveel tijd hadden we toch niet meer gehad.
Om half zeven leverde de trein me weer in Leerdam af. Het was ondanks, maar deels ook dankzij het weer een fantastisch vogelweekend geworden.

Stormmeeuw achter de veerboot naar Den Helder.

2 opmerkingen:

  1. wat een belevenissen ,als je geen vogelaar bent heb je geen notie wat jullie er allemaal voor doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het is soms hard werken Nic, maar dsn heb je ook wat ;-)

    BeantwoordenVerwijderen