dinsdag 16 oktober 2012

12-10-2012: Dutch Birding vogelweekend, dag 1

Spreeuwen genoeg bij de Mokbaai, maar helaas geen Roze Spreeuw voor ons.


Het jaarlijkse Dutch Birding vogelweekend werd deze keer gehouden van 12 t/m 15 oktober en traditiegetrouw waren Koert, René en ik het volle weekend van de partij. Met een andere goede traditie, namelijk dat het tijdens die najaarsweekenden mooi weer is, werd dit jaar gebroken. Het zou een weekend met abominabel slecht weer worden.
Toen ik 's morgens in alle vroegte op de trein naar Den Helder stapte, regende het al. Ik was om klokslag negen uur in Den Helder, maar René en Koert waren door het beroerde weer vast komen te zitten in het verkeer en waren een halfuurtje verlaat. Bij de veerboot bleek dat de afvaart van tien uur alleen voor voertuigen met gevaarlijke stoffen was, zodat we opnieuw een halfuur verloren. Terwijl we wachtten op de veerboot merkten we Koperwieken en Zanglijsters op, die ondanks het baggerweer over ons heen trokken. Leuk was een Regenwulp die kwam overvliegen.
Toen onze boot om half elf eindelijk vertrok, zagen we vanaf het achterdek Scholeksters, Steenlopers, Rotganzen en een paar Grote Mantelmeeuwen op de piertjes zitten. Achter de boot kwamen alleen de gewone meeuwensoorten vliegen, in opmerkelijk laag aantal. Wel zagen we op een zandbank vlakbij Texel enkele Eiders zitten.
Tegen elf uur arriveerden we eindelijk op Texel, dat prachtige vogeleiland, waar de miezerregen echter aanhield, de ene keer wat intensiever dan de andere keer. Er waren nog geen meldingen van bijzondere soorten, dus reden we eerst naar de Petten, waar vooral de Watersnip opviel door zijn aanwezigheid. Groepjes vlogen roepend op en over of vielen weer in. Verder waren er alweer wat Smienten en flink wat Wintertalingen aanwezig.
Op naar de Mokbaai, waar we flink wat tijd spendeerden aan het uitpluizen van de vogels in de deels drooggevallen baai. Ook hier merkten we flinke trek op van lijsterachtigen, waaronder enkele Kramsvogels, en piepers, Vinken en vrij veel Kepen. Op het slik zaten leuke soorten als Pijlstaart, Goud- en Zilverplevier en Bonte Strandloper. Ook waren er flinke groepen Spreeuwen present en ik opperde nog dat we daar de Roze Spreeuw maar eens tussenuit moesten peuteren. Er vloog een Sperwer over en ook een prachtig Smelleken in camoeflagevlucht, waarbij ze verdraaid veel op een lijster lijken. Maar een Roze Spreeuw kwam er niet uit.
Er werd een Bladkoning gemeld uit het Krimbos, en omdat we hard toe waren aan een eerste leuke zeldzaamheid reden we daarheen. In de miezerregen doorkruisten we het bos, maar vonden geen Blako. Wel vlogen er Sijsjes over en zagen we wat gewone bosvogeltjes.
Er verblijft al een tijdje een Zwarte Ooievaar op Texel die rondzwerft in de omgeving van Oudeschild en 's middags werd deze vogel gemeld.  We gingen naar 'm op zoek, maar vonden niets, iets wat zich tijdens ons verblijf nog diverse malen zou herhalen.
Nadat we hadden geluncht in restaurant De Robbenjager werd er een Roze Spreeuw gemeld uit… jawel, de Mokbaai. Tandenknarsend maar ook hoopvol reden we terug om een hele tijd in de nu gestaag neervallende regen tussen de grote groepen heen en weer vliegende Spreeuwen te zoeken. Maar ook deze twitch was tot mislukken gedoemd en de stemming dreigde onder het gebruikelijke DBV-peil te geraken. Daar konden leukerds als Rosse Grutto, Kluut en Kanoet, die we nog op het slik vonden, niets aan verhelpen. Het einde van dag een naderde, het regende maar door en er was nog geen jaarsoort binnen.
Maar juist op tijd kwam de melding binnen van een Kleine Vliegenvanger in de legendarische 'tuintjes'. We stapten in de auto, reden weer naar het noorden van het eiland, en bij aankomst viel ineens alles op z'n plek. De regen werd wat minder en we zagen de Kleine Vlieg bijna onmiddelijk zitten. Een grote schare vogelaars stond al te genieten van de vogel, die zich op bijzonder fraaie wijze liet zien: vrij zittend op een paaltje of een draadje of in een kale struik en kleine vluchtjes makend. Hij maakte onze dag helemaal goed, want het was voor ons allemaal vele, vele jaren geleden dat we een Kleine Vliegenvanger hadden gezien.
En zo konden we 's avonds toch tevreden aan het bier en aan de maaltijd bij restaurant Het Bikkelement in De Cocksdorp.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten